Hans fotografier visade oss världen

Aftonbladets medarbetare Peter Knopp är död

1 av 7
ÅRETS BILD 1990 Världen var Peter Knopps arbetsfält och han gjorde många reportageresor. 1979 utsågs Peter till Årets fotograf. Den här bilden, tagen på ett barnhem i Rumänien, blev vald till Årets bild 1990.
NYHETER

Fotografen Peter Knopp, 60, är död.

Vi gjorde några jobb ihop under 1990-talet: granatanfallen mot Dubrovnik, svältande barn i norra Iraks minerade berg.

För mig var krigets hemskheter nya, inte för honom. Han föddes i Berlin, sommaren 1943 och har berättat att hans första minnesbild var hur mamma Elna grät när de flydde Tyskland och allierade bomber tillfälligt stoppade deras tåg på väg mot Wien.

Peter växte upp i den ryska zonen i Österrikes huvudstad. Hans pappa dog när han var ung. Kompisar från dykskolan stack till Sverige och kunde berätta om ett land utan krigsskador och med jobb för alla. Peter, som då drog sig fram som gatumusikant ("usel sådan") i Paris lockades till Stockholm. Han arbetade ett tag med gurkinläggningar men tröttnade och bestämde sig för att bli fotograf, "ett sätt att se världen och få betalt för det".

Med lånade bilder och en

kamerautrustning som inte var hans kom han in på Christer Strömholms fotoskola. Efter en kort tid på fotoateljé ("för många brudpar, alldeles för borgerligt") gick han till den stora ungdomstidningen Bild-Journalen (mycket Tages och Hep Stars), och som frilans till Fembild på Regeringsgatan innan Aftonbladet upptäckte hans begåvning.

Det var 1969. Han stannade livet ut.

Mest för att han i många år fick göra de jobb han ville: strapatsrika resor i Europa, Asien och Afrika, historiska händelser, många krig.

Aftonbladets chefredaktör Anders Gerdin som känt Peter Knopp i över 30 år ger den här bilden av honom:

- Peter var en oerhört duktig fotograf som aldrig satte sig själv i centrum, varken privat eller i jobbet.

- Han brann fortfarande för sitt jobb trots så många år i yrket. Alla uppdrag utfördes professionellt, men det var de stora reportageresorna ut i världen som lockade honom mest.

Det var på de resorna, ibland utskickad, ibland på semester och kompledighet, som han tog sina bästa bilder, bilder som gav honom många priser. Biafra, Paris, Vietnam, Kambodja, Iran,

Afghanistan, Uganda, Rumänien, Irak, Jugoslavien, Filippinerna, Indonesien ... ja, världen var hans arbetsfält.

Men de vanliga jobben på en dagstidning måste också göras ("men helst inte sport!") och han förvånade många, som i honom såg en bohem utan särskild ordning på hårvård och klädsel, med att ha en närmast pedantisk reda när det gällde jobbet: alltid utrustningen framlagd på kvällen i händelse av en hastig utryckning, alltid minutiös bokföring när det gällde uppdrag.

Så kunde han stolt berätta i januari 2000 att han just gjort sitt 10 000:e jobb, en Vi 5:a, och att det första (i september 1969) också varit en enkät på stan.

Peter bodde sedan många år med sina katter i en liten stuga på Ekerö ("så nära vattnet att jag kan sitta i sängen och meta genom fönstret"). Det var där han dog i helgen.

Peter Knopp var enda barnet. Hans mamma dog för sex år sedan. Efter sig lämnar han Karin, 52, särbo sedan 18 år och lagvigd maka sedan 3 oktober i år, hennes döttrar Linda, 29, och Lisa, 22, hennes barnbarn Molly, 6 - och alla oss vänner och arbetskamrater.

Bo Lidén