Professor sjuk av Nobelmaten

Pristagare tvingades ställa in föredrag

1 av 2 | Foto: SCANPIX
"Hur mår du?" Professor Paul C Lauterbur, årets Nobelpristagare i medicin, hade statsministerns fru Anitra Steen till bordet. Men han klarade inte av att äta så många olika svenska rätter utan insjuknade hastigt några dagar efter festen.
NYHETER

MALMÖ

Nobelpristagaren Paul C Lauterbur, 74, klarade inte av all den svenska maten.

I helgen blev han akut sjuk.

I onsdags hade medicinpristagaren professor Lauterbur Anitra Steen till bordet på Nobelfesten. De kunde bland annat avnjuta gravlax med gurka, löjromscheesecake, kvibillemousse och kräftströmming - bara till förrätt. Dessutom fick de pärlhöna och till sist kaffebavarois med citrussallad.

- Det har nog blivit för mycket olika typer av mat, han är inte van vid det, konstaterar hans Nobelattaché Christina Fridlizius.

Sängliggande

I ett brev till Lunds universitet meddelade hon i söndags eftermiddag att Paul Lauterbur "insjuknat hastigt" under ett besök i Uppsala och han var sängliggande - därför blev han tvungen att ställa in sitt besök i Lund i går.

Meningen var att han under sin sista dag i Sverige skulle besöka den medicinska fakulteten i Lund och hålla en föreläsning öppen för allmänheten.

Han skulle också träffa kolleger, bland andra professor Bertil Persson som redan på 80-talet samarbetade med Paul Lauterbur.

- Det är naturligtvis en stor förlust att han inte kommer, säger Bertil Persson.

Nu höll han i stället själv i föreläsningen.

- Jag för fram hans budskap.

"Hade ostadiga ben"

I lördags talade Paul Lauterbur i Uppsala. Han mådde inte bra och enligt ett referat i Upsala Nya Tidning var det "på något ostadiga ben" som han tog plats framför publiken.

Under söndagen försämrades hans tillstånd och han blev sängliggande. Han insåg då att han inte skulle orka med besöket i Lund, vilket han sett fram emot.

- Han ville inte riskera att göra en dålig framtoning, säger professor Freddy Ståhlberg.

Redan i helgen beslutades att professor Lauterbur skulle resa tillbaka till USA så snart han var tillräckligt bra för att klara resan.

Han åkte vid lunchtid i går, ett dygn tidigare än planerat.

Pelle Tagesson

ARTIKELN HANDLAR OM