”Det var rätt att avgå”

Så tycker de andra partiledarna om Alf Svenssons avgångsbesked

NYHETER

Alf Svenssons avgång var väntad med tanke på de signaler han gett under hösten.

Det säger socialdemokraternas partiordförande Göran Persson:

-Han gör rätt, säger Persson.

Göran Persson talade med kd-ledaren på tisdagsförmiddagen och de ska träffas för ett längre samtal före jul. Persson har inga nya jobb på lut för partiledarkollegan, men säger att han hoppas att Svensson kan åta sig styrelseuppdrag.

-Han har ett långt gediget politiskt dagsverke bakom sig, och för det finns det all anledning att uttrycka respekt och uppskattning, säger statsministern som vill återkomma med ett mer genomtänkt tack.

"Gott föredöme"

Göran Persson säger att han träffade Alf Svensson för första gången för många år sedan på Nässjö station, i en tid då de båda var ett slags resande i politiskt folkbildningsarbete, med en portfölj med lite kläder och handlingar i.

-Han har varit ett gott föredöme genom det sätt han jobbat på. Han har jobbat, tungt, och rest i Sverige under små omständigheter, säger Persson som påstår sig vara kluven till att han nu förlorar en av sina svårare debattmotståndare.

På frågan om Svensson har gjort något extra för att intensifiera debatten om kristna värderingar svarar han:

-Nej, vi ska komma ihåg att den idéströmningen alltid har funnits företrädd i svensk politik, innan kristdemokraterna fanns den mycket tydligt företrädd i folkpartiet.

"Inte överraskande"

Och så här säger centerpartiets Maud Olofsson:

-Det är inte överraskande, han flaggade för det redan i fjol. Har man suttit i 31 år så är det väl dags att lämna över till någon annan.

-Det är bra för det ger utrymme för en ny partiledare att bli varm i kläderna inför valet 2006 och då blir vi också starkare i borgerligheten, säger hon.

TT: Blir det lättare eller svårare med två nykomlingar i det valet?

-Snarare är det en fördel. Det kan upplevas som lite nytt och spännande att vi är ett nytt lag som är beredd att utmana makten.

TT: Har du någon favorit som efterträdare?

-Det stärker alltid politiken om det är en bra balans mellan män och kvinnor. Vi behöver få fler kvinnliga partiledare, säger Maud Olofsson.

"Svårt efterträda Svensson"

Moderatledaren Fredrik Reinfeldt anser att Alf Svensson har visat en ''generositet inom borgerligheten som är nödvändig för att utveckla vårt samarbete''.

Han vill inte gärna spekulera i vilket parti som gynnas eller missgynnas, om något, av kd-ledarens sorti.

-Det är jättesvårt att sia om sådant. Men Alf Svensson har varit kd, därför kan det i högre grad än vid andra partiledarbyten bli en diskussion bland väljarna, säger Reinfeldt till TT.

-Det finns få svårare uppgifter i svensk politik än att efterträda Alf Svensson, säger Reinfeldt och konstaterar att det ju knappt finns någon som kan jämföra med vad som fanns före Alf-regimen.

Leijonborg: "Han har betytt mycket"

Fp-ledaren Lars Leijonborg säger, i ett pressmeddelande, att han kommer att sakna Alf Svensson.

''Hans uthållighet och civilkurage har betytt mycket för svensk politik. Han vågade tala om etik och moral då sådant var mer eller mindre tabubelagt. Han bidrog i hög grad till att det var möjligt att besegra socialdemokraterna 1991'', framhåller Leijonborg.

Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand och Peter Eriksson tackar för en politisk insats av mått och önskar Alf Svensson lycka till i framtiden.

''Jag kommer att sakna att ha honom att retas med och sakna honom som debattmotståndare'' säger Maria Wetterstrand i ett pressmeddelande och tillägger:

''Alf Svensson har alltid vitaliserat debatten genom tydliga åsikter. Han är ett levande bevis på att engagemang inte nödvändigtvis försvinner med åren''.

Läs också:

TT