Bästa resultatet för icke-väljare

40 procent av pensionsspararna satsade rätt – så här långt

NYHETER

Två av fem svenskar har sina premiepensionspengar i Sjunde AP-fondens Premiesparfond, fonden för icke-väljare, visar statistik från Premiepensionsmyndigheten (PPM).

Men det har hittills inte varit så tokigt eftersom Premiesparfonden gått mindre dåligt än snittet för övriga fonder i premiepensionssystemet.

På en lista över avkastningen för de drygt 380 PPM-fonder som varit med från starten år 2000 hamnar Premiesparfonden på 161:a plats, det vill säga en bit över mitten.

Högsta betyget

Fondanalysföretaget Morningstar har givit Premiesparfonden det högsta betyget, fem stjärnor i sin rankning av fonder. Det innebär att fonden enligt Morningstar hör alltså till de 10 procent bästa globalfonderna i Europa de senaste tre åren.

Sett från starten har 5,2 miljoner svenskar fått i snitt 21 756 kronor insatta på sitt pensionskonto hos PPM. Just nu är värdet på de pengarna i snitt 17 423 kronor.

Minus 21 procent i genomsnitt

Den genomsnittliga värdeminskningen från start är enligt PPM 21 procent och beror förstås på de senaste årens börsfall som först i år förbyttes i en uppgång.

Ser man bara till utvecklingen i år ser det alltså ljusare ut än tidigare år. Sedan årsskiftet har värdet på pensionskontona ökat med i snitt 17 procent. Enligt en uppskattning från PPM låg omkring en av tio sparare på plus för sitt premiepensionsparande vid det senaste årsskiftet.

Antalet fondbyten har i år ökat rejält från drygt 232 000 förra året till drygt 339 000 hittills i år. Antalet inloggningar på det personliga pensionskontot har ökat från drygt 1,8 miljoner till närmare 2,9 miljoner.

TT