Minst 18 döda i kravaller i Irak

NYHETER

BAGDAD

Attacker och våldsamma demonstrationer skakar sunnitriangeln - området norr och väster om Bagdad - efter gripandet av Saddam Hussein.

Minst 18 irakier har dödats i oroligheterna, nästan alla ihjälskjutna av amerikanska styrkor.

En blodig strid inträffade i måndags kväll i Samarra, tolv mil norr om Bagdad, där irakiska motståndsmän uppges ha legat i bakhåll för amerikanska styrkor.

-?Soldater från specialstyrkan Järnhästen körde genom Samarra när de anfölls. Det var ett sammansatt bakhåll som de slog tillbaka. De dödade elva angripare utan att lida några egna förluster, löd meddelandet från den amerikanska militären.

I november sade sig USA-militären ha dödat över 50 motståndsmän i en häftig - men ifrågasatt - strid i Samarra, där lokalbefolkningen anklagade amerikanerna för ''urskillningslös'' eldgivning.

Demonstrationer

I Tikrit skadades tre amerikanska soldater av en bomb på tisdagen. I samma stad sköt även den irakiska polisen varningsskott för att skingra 250 kvinnliga studenter som demonstrerade för Saddam Hussein.

Anhängare till den fängslade exdiktatorn hade redan i måndags kväll demonstrerat i Tikrit, al-Ramadi och al-Falluja inne i sunnitriangeln - det huvudsakligen sunnimuslimska område som av tradition stöder Saddam Hussein.

I al-Ramadi dödades två irakier sedan amerikanska styrkor blivit beskjutna, och besvarat elden, utanför stadens förvaltningsbyggnad där omkring 500 demonstranter hade samlats i måndags kväll. En tredje irakier sköts ihjäl sedan ett 30-tal män attackerat en amerikansk patrull i staden.

Oro i al-Falluja

I al-Falluja ska två irakier ha dödats efter en attack mot ytterligare en USA-patrull, strax norr om staden.

Tidigare - i måndags - stormade Saddamvänliga demonstranter förvaltningsbyggnaden där, rev ut mängder av inredning, datorer och dokument och satte eld på alltihop utanför byggnaden.

När amerikanska soldater kom till platsen uppmanade de demonstranterna att lägga ned vapnen och hotade att skjuta var och en som siktades med vapen i hand.

På tisdagen kom rapporter om nya protester i al-Falluja, där en irakier dödades efter att ha skjutit en granat mot amerikanska stridsvagnar.

Polis ihjälskjuten

I Mosul dödades en irakisk polisman på tisdagen efter att omkring 1?000 Saddamanhängare demonstrerat under banderoller som ''Ja, ja till ledaren'' och ''Irak kommer att förbli fritt''.

-?En polis dödades och en annan skadades framför universitetet av okända personer som passerade förbi i en bil i mycket hög fart, sade polisen Ahmad Shihab till nyhetsbyrån AFP.

Samtidigt demonstrerade även Saddammotståndare i Bagdad. ''Död åt Saddam. Död åt Baathisterna'', löd texten på de cirka 200 marscherande shiiternas banderoller.

Läs också:

TT