Fick läkarjobb med en högskolepoäng

Falsk läkare dömd i dag – hade vikariat på vårdcentral

NYHETER

Den 29-åriga kvinnan hade en högskolepoäng.

Men hon sökte jobb som läkare – och fick det.

I dag föll domen i en tingsrätt i västra Sverige.

Dagens Medicin rapporterar i eftermiddag om domen mot den falska läkaren. Tingsrätten dömde kvinnan för brott mot lagen om yrkesverksamhet på hälso- och sjukvårdens område till 60 dagsböter.

Brottet begicks under några dagar hösten 2002. Den då 29-åriga kvinnan sökte ett vikariat som läkare på en vårdcentral i västra Sverige och fick jobbet.

Utlovade papper kom inte

Hon blev tillfrågad om sin läkarbehörighet, men svarade att papperen skulle komma från Socialstyrelsen och blev till en början trodd. Men handlingar kom inte – och kollegorna fattade misstankar.

En snabb koll visade att 29-åringen inte hade mycket som läkare att göra. I högskoleverkets register hade hon en enda poäng registrerad – tagen flera år tidigare i kursen ”Introduktion och vetenskapsteori”.

Ska betala skadestånd

Kvinnan tvingas nu, enligt Dagens Medicin, även betala skadestånd till den vårdcentral där hon arbetade. Hon döms att betala drygt 25 000 kronor för den lön hon tog och för kostnader som ska täcka arbetet med att kontakta hennes ”patienter”.

Den falska läkaren säger att hon aldrig påstått sig ha en läkarlegitimation. I stället hävdar hon att hon vid anställningen sa sig hålla på och söka en tjänst som AT-läkare.

Mattiasd Lundell