”Efter tre decennier har han gjort sitt”

Analys/ Lena Mellin

NYHETER

Alf Svensson och kristdemokraterna är synonymer. Trots det är Svenssons beslut att äntligen lämna det enda riktiga. Efter tre decennier har han gjort sitt.

Man ska inte underskatta Alf Svenssons betydelse för det parti som han lett sedan vårvintern 1973. Men han ska inte heller överskattas.

Under många, många år var Alf Svensson och kristdemokraterna två sidor av samma mynt. Man kunde inte skilja det enda från det andra.

Men både under valrörelsen inför riksdagsvalet förra året och folkomröstningen i höstas märktes att den gamla glöden fattades. Alf Svensson gick på rutin - en dödssynd för en vinstlysten politiker.

Väljarna börjar svika

Redan i våras vacklade Alf Svensson om han skulle ställa upp till omval vid sommarens riksting eller inte. Till sist blev det ja.

Alla var inte riktigt lika belåtna som Alf Svensson över det beskedet. Det vittnar partisekreterare Urban Svenssons ofina pekpinne för ett par veckor sedan om. Då lanserade han Alf Svensson som efterträdare till Margot Wallström som svensk kommissionär i Bryssel. En övertydlig vink om att nu var det dags att sätta streck.

Väljarna, som oftast är väldigt rationella i sitt beteende, har också börjat vända kristdemokraterna ryggen. I valet 1998 fick partiet 11,8 procent. Förra året blev det 9,1 procent. Men senaste SCB var partiet nere på sju procent, en illavarslande utförsbacke.

Satt spår i politiken

Till Alf Svenssons stora bedrifter hör att han genom att tvätta bort den kristna stämpeln förde sitt parti in i riksdagen. Valet 1991 gick kristdemokraterna från att vara ett litet parti representerat i olika fullmäktigeförsamlingar till ett inflytelserikt parti, representerat i både riksdag och regering. Svensson själv blev biståndsminister.

Men han har satt spår i svensk politik även på andra sätt. Han har fått åtskilliga talarpris för sitt sätt att bända språket. Och det är roligt att lyssna på Alf Svensson i debatter.

Efterträdaren kommer med stor sannolikhet bli Maria Larsson, riksdagsledamot från Gnosjö i Svenssons hemlän Jönköping. Hon valdes till vice ordförande vid tinget i somras men är mogen för ännu större uppgifter.

Hennes rivaler kan bli Göran Hägglund, många gånger utpekad som Alf Svenssons kronprins. Och Mats Odell, ärelysten ekonomisk talesman för partiet och tidigare kommunikationsminister.

Efter Alf Svenssons avgång är Göran Persson den till tjänsteåren äldste partiledaren. Han valdes 1996, 23 år efter kd-ledaren.

Lena Mellin