"Det vore kul med en kvinna"

47-årig trebarns- mamma hetaste kandidat efter Alf

NYHETER

Tre storfavoriter och två bubblare tippas som Alf Svenssons efterträdare.

Hetast är Maria Larsson.

- Nästa år fyller vårt parti 40 år. Det vore väl en riktig kläm att få välja en kvinnlig partiledare då, säger Lillemor Brandum, kd-ordförande i Jämtland.

Foto: GUNNAR SEIJBOLD
AVGÅR - TILL SLUT Alf Svensson har suttit längre på tronen än Carl XVI Gustaf. Han har varit partiledare i 31 år, längre än 1900-talets andre politiske långsittare, Tage Erlander. Nu är det många som vill se en kvinna i partitoppen och Maria Larsson är favorittippad.

Aftonbladet har ringt runt till ordförandena i kristdemokraternas 23 partidistrikt. Bilden är tydlig. Fyra namn återkommer när de får ange sin personliga favorit.

Gubbstämpel bort

Kristdemokraternas kvinnolobby har sin kandidat klar och kommer att driva Maria Larssons namn stenhårt. Bilden av kristdemokraterna som ett gubbigt parti måste tvättas bort. Det är bland kvinnliga väljare som partiet ska vinna ny mark.

- Min kandidat är Maria Larsson. Jag tror att det skulle vara lämpligt med en kvinnlig partiledare efter Alf Svensson, säger Désirée Pethrus Engström, ordförande i kd:s kvinnoförbund.

Poppis bland män

Men även bland män är Larsson populär. Sedan hon blev förste vice ordförande i somras har hon rest runt i partidistrikten och övertygat. Särskilt i företagarfrågor och familjepolitik, partiets absoluta hjärtefråga.

- Jag tror att Maria Larsson kommer att kunna attrahera många nya väljare, särskilt bland kvinnorna, tack vare att hon själv är kvinna, säger

Roger Holmqvist, distriktsordförande i Blekinge.

"Klarar det galant"

Ulrik Lindgren, distriktsordförande i Dalarna och riksdagsledamot, tvekar inte heller om vem som är hans huvudkandidat.

- Varför inte en kvinna? Maria Larsson, alltså.

I Norrland verkar

mellanstadielärarinnan från Gnosjö snabbt ha byggt sig en stark ställning.

- Maria Larsson är en glad och positiv människa som skulle klara jobbet galant, säger Kenneth Vidmark, kd-ordförande i Västerbotten.

"Mats har kraften"

Veteranen Mats Odell verkar ha mer stöd centralt i riksdagsgruppen än ute i distrikten.

- Mats kan med kraft föra oss vidare på den väg Alf Svensson så framgångsrikt fört in oss på, säger riksdagsledamoten Mikael Oscarsson, ordförande i Uppsala.

Den tredje huvudkandidaten är Göran Hägglund. Han är andre vice ordförande och sedan länge Alf Svenssons kronprins.

- Han har suttit länge i partistyrelsen, är en duktig och kompetent debattör med sinne för det politiska spelet, säger Sune Berg, ordförande i Norrbotten.

Leif-Åke Josefsson, Elisabeth Lindham Marmorstein