"Storfavorit? Jag? Nej, nej, nej ..."

Maria Larsson favorit i kd-distrikten

NYHETER

Trebarnsmamman Maria Larsson viftar bort snacket om att hon är storfavorit till jobbet som Alf Svenssons efterträdare.

- Det där ska ni inte ta på för stort allvar. Den senaste tiden har jag rest mycket ute i distrikten. Då faller man kanske lätt på läppen för en del man just talat med.

Men favorit är hon.

Det visar Aftonbladets rundringning bland kristdemokraternas 23 distriktsordförande. Sju av elva som redan nu är beredda att lansera sin kandidat valde Maria Larsson.

Jobbat länge med politik

Ändå säger du att du känner "stor tveksamhet"?

- Det handlar naturligtvis om att jag funnits på partiledningsnivå under väldigt kort tid. Jag har suttit i partipresidiet och partistyrelsen bara sedan i somras. Men jag har jobbat med politik ganska länge. Med kommunpolitik sedan 1988 och som riksdagsledamot sedan 1998

Vad har du lärt dig av Alf Svensson?

- Jag är så imponerad av det Alf Svensson gjort inom svensk rikspolitik. Där är han en storhet. Han har hållit på så länge och har så stort förtroende hos svenska folket. Och har haft det under så lång tid. Det är unikt inte bara för Sverige utan även i Europa.

Kan du tänka dig delat ledarskap?

- Personligen tycker jag att det skulle vara kul att jobba i ett delat ledarskap, men jag är inte säker på att det är det bästa för ett politiskt parti. Det blir mindre tydligt för väljarna.

Årgång med flyt

Du är 56:a, den fantastiska årgången?

- Ja, du förstår! Ingemar Stenmark, Björn Borg, Linda Haglund, Frank Andersson, Thomas Wassberg. Det har varit en årgång med flyt. Jag har inget att klaga på själv heller, o nej.

Leif-Åke Josefsson