Bush: "Saddam bör dömas till döden"

USA:s president i tv-intervju

NYHETER

WASHINGTON

Saddam Hussein förtjänar det "yttersta straffet" för årtionden av våldsvälde i Bagdad. Det sade USA:s president George Bush in en intervju för tv-kanalen ABC News.

Presidenten tillade att Saddams öde ligger i det irakiska folkets händer.

- Han är en torterare och mördare. De hade våldtäktsrum. Detta är en motbjudande tyrann som förtjänar att möta rättvisan, den yttersta rättvisan, sade Bush enligt ABC:s hemsida som publicerade utdrag ur intervjun som skulle sändas i tv på tisdagskvällen.

- Men straffet är inte något som USA:s president avgör utan det gör Iraks medborgare på ett eller annat sätt.

I måndags vägrade Bush att uttryckligen säga om han vill ha den störtade irakiska presidenten avrättad, även om han medgav att han har en åsikt.

- Vi får se vilket straff han får, sade Bush nu till ABC.

Besvikelse?

ABC:s intervjuare frågade om president skulle bli besviken om Hussein inte döms till döden.

- Jag anser att han borde ha det yttersta straffet för vad han gjort mot sitt folk, svarade Bush.

Bush har gjort klart att en kommande rättegång mot Saddam Hussein måste vara rättvis, förklarade Vita husets talesman Scott McClellan i en kommentar till ABC-intervjun.

Också frågan om al-Qaidaledaren Usama bin Ladins öde kom upp i intervjun. President Bush sade sig vara övertygade om att också bin Ladin blir uppspårad.

- Han är på flykt. Han tycks sitta i någon håla och vi ska fått fatt i honom, död eller levande.

"FN-svek"

Utrikestalesmannen i Iraks styrande råd, Hoshyar Zebari, anklagade på tisdagen FN för att ha svikit hans land genom att låta Saddam Hussein behålla makten i tiotals år. Samtidigt uppmanade Zebari världsorganisationen att omedelbart påta sig en ledande roll i Bagdad.

Zebari påpekade att generalsekreteraren Kofi Annan öppnat FN-kontor för sina internationella medarbetare i Nicosia på Cypern och Amman i Jordanien, sedan Bagdadkontoret stängts i höstas efter ett attentat.

- FN måste vara där, inne i landet. Er hjälp och ert kunnande kan inte lämnas på ett effektivt sätt från Nicosia och Amman, sade Zebari.

Men Annan besvarade Zebaris krav med att han behöver veta om säkerheten blivit bättre för att kunna sända personal till Bagdad. Generalsekreteraren behöver också FN:s uppdrag tydliggjort.

TT-DPA