Fem barn dog av influensa

Skärpt beredskap i Sverige efter flera dödsfall bland barn utomlands

NYHETER

Fem barn mellan två och 17 år har dött i influensaliknande symptom i Norge bara under december.

I Sverige har Smittskyddsinstitutet begärt att läkarna ska skärpa uppmärksamhet på svåra influensafall.

Influensan väntas kulminera under julhelgen.

En treåring i Fredrikstad i Norge dog hemma förra tisdagen. Pojken hade feber och kräkningar innan han dog. Föräldrarna har fått veta att deras son dog i hjärtsvikt på grund av infektion.

På söndagen för två veckor sedan dog en 17-årig pojke i Sör-Odal, även han hade haft influensaliknande symptom med bland annat kräkningar. Man konstaterade att han hade en virusliknande infektion som bland annat orsakade hjärtmuskelinflammation.

Feber, kräkningar och ont i magen

Under loppet av sex dagar i december dog tre andra barn. Två av dem tittar man närmare på: en två år gammal pojke i Molde och en sexårig pojke i Rauma. Sexåringen hade haft feber, ont i magen och kräkningar.

- Det är allvarliga händelser som sammanfaller i tid och som har en geografisk närhet, säger landstingsläkaren Egil Storås till VG.

I Norge väntar läkarna nu på svar från prover som tagits för att kunna fastställa om barnen varit smittade av influensvirus.

Varken i Norge eller i Sverige har läkarna någon anmälningsplikt när det gäller influensa.

Skärpt uppmärksamhet i Sverige

I Sverige och i övriga Europa har uppmärksamheten skärpts jämfört med tidigare år.

- Det var efter dödsfallen i Storbritannien, då flera barn dog, som vi sa till smittskyddsläkarna ute i landet att om det kommer in barn med riktigt svåra influensasymptom eller om barn dött i influensa vill vi veta det. Vi vill se om detta är en ovanligt ilsken variant, säger Karl Ekdahl, epidemiolog på Smittskyddsinstitutet, SMI.

- I Sverige har det än så länge inte kommit in några sådana rapporter.

Informationen till SMI från smittskyddsläkarna i landet tyder på att influensan inte blivit så omfattande i Sverige.

Men den kom till Norge två veckor tidigare än till Sverige och kan fortfarande växa i Sverige.

- Nu kommer jul och nyår då många reser och träffar släkt. Å andra sidan är många arbetsplatser stängda. Men mycket tyder på att toppen kommer över jul och nyår, säger Karl Ekdahl.

Tidigare artiklar

Simone Söderhjelm