Saddam förhörs av CIA i Bagdad

Dokument från gripandet pekar ut nätverk som styrde rebellaktioner

NYHETER

Saddam Hussein hålls fången i Bagdad-området och förhörs av CIA.

Vid Saddams gripande hittades dokument som avslöjar ett nätverk som finansierade motståndsverksamhet i Irak, rapporterar Washington Post.

Efter gripandet av Saddam Hussein på lördagen har amerikanerna hemlighållit var den förre diktatorn hålls fången.

Men på onsdagen kom avslöjandet om var den förre diktatorn finns.

– Han är kvar i Storbagdad och kanske stannar han där tills han ställs inför rätta, sa Muwafaq al-Rabi'i, medlem av det irakiska styrande rådet.

Förhörs av CIA

Förhören av den fruktade ex-diktatorn har tagits över av CIA efter att Saddam visat dålig samarbetsvilja i de inledande utfrågningarna.

CIA:s förhörsgrupp har bland annat hjälp av psykiatriker, lögndetektorer och FBI. Enligt uppgifter har man nu fått en mängd värdefull information under förhören.

Tidningen Washington Post skriver att förhörsledarna har en gedigen förhörsplan att arbeta efter. Planen fanns utformad för flera månader sedan och innehåller information om "vilka knappar man ska trycka på" för att få ur Saddam viktiga uppgifter.

Där finns också en lång lista med frågor och information om vad som redan är känt om varje frågeområde.

Nätverk styrde rebellaktioner

Washington Post skriver också att militären hittade en portfölj med avslöjande dokument då Saddam greps.

I dokumenten finns uppgifter om ett nätverk bestående av 14 hemliga irakiska motståndsceller.

Motståndsgruppernas uppdrag ska ha finasierats av nätverket. Redan dagen efter gripandet av Saddam slog amerikansk militär till mot nätverket. Tre före detta irakiska generaler har gripits misstänkta för att ha finansierat och styrt rebellverksamhet i Irak. De tre generalerna är inte namngivna men enligt amerikansk militär finns ingen av dem med på Pentagons lista över de 55 mest eftersökta irakierna.

Så här förhörs Saddam Hussein

Malin Ekmark