Brittisk patient dog av galna ko-sjukan

Hade fått smittat blod på sjukhus

NYHETER

Den brittiske patienten fick blod smittat med den mänskliga varianten av galna ko-sjukan.

I höstas avled patienten av den obotliga, dödliga hjärnsjukdomen.

Blodgivaren visade inga tecken på att ha den mänskliga varianten av galna ko-sjukan, Creutzfeldt-Jakobs sjukdom, 1996. Men bara tre år senare var blodgivaren död och blodet hade hunnit ges till flera personer.

På onsdagen meddelade Storbritanniens hälsominister John Reid att en av dem som fått det smittade blodet också avlidit av den fruktade hjärnsjukdomen, rapporterar AP.

Flest offer i Storbritannien

Forskarna kan inte bevisa att det var det smittade blodet som gav upphov till sjukdomen, men misstänker att den avlidne inte smittats på annat sätt.

Ytterligare 15 brittiska patienter har fått smittat blod vid blodtransfusioner. De har kontaktats av myndigheterna och erbjuds gratis rådgivning.

Det nu uppmärksammade smittfallet inträffade bara ett år innan Storbritannien 1997 ändrade sina regler för blodtransfusioner. Allt blod som används vid operationer importeras numera från USA.

Forskare tror att Creutzfeldt-Jakobs sjukdom, CJD, kommer från nötkött smittat med galna ko-sjukan, även kallat BSE. Korna i sin tur får sjukdomen av att äta smittat foder och benmjöl.

143 personer i Storbritannien har avlidit av CJD. Bara tio har dött i andra delar av världen – Irland, Kanada, USA, Frankrike och Italien.

Creutzfeldt-Jakobs sjukdom

Malin Ekmark