Inget avgörande i Prag om Gripen eller F-16

NYHETER

STOCKHOLM/PRAG

Det blev inget beslut på onsdagen om vilket plan som ska ersätta det tjeckiska flygvapnets åldrade MiG-21:or. Valet står mellan svensk-brittiska Gripen och amerikanska F-16.

Regeringen höll på onsdagen årets sista ordinarie sammanträde, och många hade väntat ett avgörande på det mötet. Men enligt Pragradions nät-nyhetstjänst deklarerade premiärminister Vladimir Spidla att detta är en alltför allvarlig fråga för att avgöras i en hast.

Det talas nu i Prag om att regeringen kanske samlas till ett extrasammanträde före årsskiftet.

Av de fem offerter som inkommit från Sverige, Belgien, USA och Nederländerna stannade en expertkommission för det svenska budet, som innebär att Tjeckien skulle få hyra 14 nya Gripen-plan.

Kommissionen rekommenderade i november regeringen att välja Gripen.

Men sedan dess har telefonerna gått varma. USA:s utrikesminister Colin Powell rapporteras ha ringt premiärminister Spidla, och försvarsministern fick samtal från USA:s biträdande dito, Paul Wolfowitz.

I måndags kom den amerikanske handelsministern Donald Evans till Prag. Han träffade president Vaclav Klaus som efteråt yttrade:

– Jag försäkrade ministern att jag tror den tjeckiska regeringen fattar sitt beslut mycket snart och ... också tar hänsyn till bredare strategiska intressen.

TT