Tjeckien väljer Gripen

Foto: AP
Tjeckien valde Jas 39 Gripen (bilden) framför de amerikanska F-16-planen.
NYHETER

Sent på onsdagskvällen kom beskedet: Den tjeckiska regeringen väljer Jas39Gripen före huvudkonkurrenten, amerikanska F-16.

– Det här känns ju fantastiskt positivt, och det är återigen en bekräftelse på att vi har ett mycket bra system i Gripen, säger Ulf Lindström, presschef på Försvarets materielverk (FMV.

I första hand ska Tjeckien nu hyra 14 plan av den modernaste versionen av Jas39Gripen. De ska ersätta landets föråldrade Mig-21-plan.

Lindström vill inte uppge vad leasingaffären kan ge i reda pengar. Det beror bland annat på vilket av två alternativ tjeckerna väljer för avtalstiden, fem eller tio år.

-Allt sådant får vi ta i de avtalsförhandlingar vi nu ska sätta oss i. Men vinsterna i sig är mera långsiktiga, att fler länder väljer Gripensystemet, och att det nu väljs av ytterligare ett Nato-land, säger Lindström.

Utbildning i Sverige

De första Gripenplanen ska tas i bruk i april 2005, och det sista i augusti samma år. Tjeckiska piloter och tekniker ska utbildas i Sverige.

Kampen om ordern till Tjeckien är stenhård. För ett par år sedan beslutade landet att köpa 24 Gripenplan, i konkurrens med begagnade USA-tillverkade F16 och F18-plan från USA, Belgien, Holland och Kanada.

Men efter översvämningarna 2002 drog Tjeckien tillbaka ordern, av pengabrist, och USA såg en ny chans att ta ordern från svenskarna.

I slutet av oktober i år kom kontringen. Sverige erbjöd hyra av 14 helt nya Gripen av modernaste version, trots att Tjeckien bara bett att få hyra begagnade plan.

I början av december rekommenderade en tjeckisk kommitté sin regering att välja Gripen.

I slutfasen har lobbykampanjerna varit stenhårda. I mitten av december besökte USA:s handelsminister Donald Evans Prag och pratade för de amerikanska planen. Tidigare hade USA:s ambassadör i Tjeckien varnat landet för att välja Gripen.

”Vi har ett bra system”

Konkurrensen har varit hård?

-Ja, mycket hård. Och därför känns det ju extra positivt att vi tog hem det, säger Lindström.

Var det anbudet i oktober som avgjorde?

-Ja, det tror jag, plus att vi har ett bra system.

Lindström försäkrar att svenska skattebetalare inte ska stå för en krona. Staten ska ha full kostnadstäckning. Kostnader som tas ut i avtalet med tjeckerna, säger han.

Också Owe Wagermark, informationsdirektör på Gripen International, är glad. Även han pekar på vikten av att ytterligare ett Nato-land, förutom Ungern, väljer Gripen.

Dessutom slåss nu Gripen om en order till brasilianska flygvapnet.

– Där ligger de i slutfasen av processen. Och det här bör ge positiva effekter även för den affären, tror Wagermark.

Tomas Bengtsson/TT