JAS-skål för tjeckiskt JA

1 av 3 | Foto: LASSE HEJDENBERG
HURRA! Det jublades friskt i Linköping i går. Mitt under galamiddagen kom beskedet att Tjeckien vill leasa 14 stycken JAS 39 Gripen. Glada från vänster på bilden: Saabs presschef Peter Larsson, marknadsförare i Linköpings kommun Malin Hansson och Owe Wagermark, informationsdirektör för Gripen.
NYHETER

Mitt under galamiddagen kom glädjebudet:

Tjeckien ratar amerikanerna och väljer Jas 39 Gripen.

Gladast av alla blev kungen.

I går firades flygets hundraårsdag över hela världen. På Saab i Linköping hölls en galamiddag för flera hundra personer med kungen som hedersgäst.

Kungen applåderade

Owe Wagermark, informationschef, Gripen International:

- Vi skulle precis avsluta middagen när vi fick beskedet att Tjeckien vill leasa 14 stycken Jas 39 Gripen. Det var fantastiskt. Kungen applåderade, han ledde applådåskorna med händerna ovanför huvudet och det blev en fantastisk stämning här. Härligt!

Flera anbud

Tjeckien har haft flera anbud att välja mellan. Hårdast konkurrens har Jas 39 Gripen haft från amerikanerna som velat att Natolandet Tjeckien skulle satsa på amerikanska F 16-plan. De 14 plan tjeckerna kommer att leasa har anpassats efter Natos behov och är bland annat möjliga att tanka i luften.

Försvarsministern Leni Björklund gladde sig åt beskedet.

- Det här är oerhört positivt. Dels är det bra för svensk industri, dels är det bra att vi delar ett viktigt vapensystem med tjeckerna. Snart har vi två länder inom Nato-sfären som använder Gripensystemet, säger hon.

- Jag är rätt säker på att de får positiva erfarenheter av Gripen och att det blir en bra bas för framtiden.

Kostnader täckta

Ulf Lindström, presschef på Försvarets materielverk, FMV:

- Vi kunde erbjuda Tjeckien de här planen på grund av nedskärningarna inom försvaret. Försvaret har beställt 204 plan men behöver inte alla.

Lindström räknar inte med någon stor ekonomisk förtjänst.

- För vår del handlar det om att vi ska få kostnaderna täckta, säger han.

Redan för ett år sedan var Tjeckien på väg att beställa 24 Jas-plan, men på grund av de kostnader som översvämningarna i landet förde med sig var de tvungna att backa ur.

Hur länge Tjeckien ska leasa de 14 planen är ännu inte bestämt, men som längst blir det i tio år. Därefter ska de köpa ett antal plan. I Linköping hoppades många att de även då väljer Jas 39 Gripen.

De har köpt Jas Gripen tidigare

Johan Taubert