"Skräckfilmer" ska få Saddam att börja tala

1 av 4
Saddam Hussein förhörs av USA.
NYHETER

LONDON

Förhören med Saddam Hussein har utvecklats till ett fasansfullt avsnitt av "Här är ditt liv". Ex-diktatorn tvingas se videofilmer med avrättningar, massgravar och döda barn.

Högt uppsatta personer inom USA:s armé, justitiedepartement och CIA bekräftar nu att förhören med Saddam gått in i ett skede av "chocktaktik".

Det innebär bland annat att Saddam tvingas återuppleva några av sina värsta brott.

Brittiska The Times rapporterar i dag att den förre diktatorn måste se filmupptagningar av ett fruktansvärt slag. Det innebär uppgrävningar av massgravar, tortyrscener från hans egna källare, ihjälgasade småbarn och avrättningar utförda i hans eget namn.

Syftet är att få Saddam Hussein att tappa fattningen och brista ut i förklaringar som utredarna sedan kan använda mot honom.

CIA:s förhörsteam, som bland annat består av psykologer och experter på lögndetektorer, följer en plan som varit klar i flera månader.

Tekniken är välkänd. Vissa stunder får Saddam ganska enkla frågor som förhörsledarna redan vet svaret på. Detta visar om han försöker ljuga eller inte. Han får uppmuntran efter korrekta svar.

I nästa sekund konfronteras han med de vidrigaste brott - som spelas upp på film framför hans ögon.

Psykologer analyserar därefter "varje svettdroppe, varje ord och varje liten ryckning i ansiktsmusklerna", enligt dagens The Sun.

66-årige Saddam Hussein har nu varit i fångenskap i fyra dagar, "någonstans i Bagdads närhet", men har ännu inte medgivit några av de brott han anklagas för.

Peter Wennman

ARTIKELN HANDLAR OM