Saddams spioner kartlade assyrier

NYHETER

Svenska medborgare med irakisk bakgrund har varit Saddam Husseins spioner i Sverige under flera år.

Det rapporterar Ekot idag på torsdagen.

En av dem som misstänks och förhörts av säkerhetspolisen har arbetat på Migrationsverket i över tio år.

Spionerna, som ska ha varit minst sex stycken, har spionerat på irakier med assyriskt ursprung. Hussein anser att assyrierna är hans fiender eftersom de kämpar för etniska och nationella rättigheter.

Spionerna har kartlagt sina offers umgängen och åsikter.

Ekot har fått se och läsa rapporter från spionerna i Sverige till den förra irakiska underrättelsetjänsten. De är beslagtagna i Saddam Husseins sons, Qusays, gamla högkvarter i Bagdad. En av rapporterna är skriven på ABF:s kurspapper.

En ledamot i det styrande irakiska rådet intygar att de är äkta.

Där finns information om personernas familj, sysselsättning, politiska åsikter, fritidsaktiviteter, klädstil, beteende och personlighet.

Hotades på ambassaden

Den assyrier som arbetar på Migrationsverket var särskilt viktig eftersom han kunde informera om irakiska asylsökande i Sverige.

Han säger till Ekot att han blev hotad på den irakiska ambassaden i Stockholm.

– När jag kom dit lade de fram ett papper på bordet. Det var en lista på alla mina släktingar i Irak. Sedan tog en av dem fram en pistol. Han lade den på pappret och lät den snurra ett varv, över alla namnen.

Han säger också att han inte blev spion och inte angav någon, trots hoten.

"Förhörts av Säpo"

Mannen har förhörts av den svenska säkerhetspolisen och Assyriska Riksförbundet har uteslutit honom. Sitt arbete på Migrationsverket har han kvar.

Migrationsverkets säkerhetschef Ingvar Belkert bekräftar att en av verkets anställda har förhörts av Säpo efter uppgifter om kontakt med främmande makts underrättelsetjänst.

Enligt Ingvar Belkert har mannen varken tillgång till säkerhetsklassad information på verket eller information om de asylsökande han mött i sitt arbete.

- Hans arbetsuppgifter har gått ut på att ordna mat och husrum, inte handlägga ärenden. De enda uppgifter han kan ha fått är sådant som de asylsökande själva berättat för honom, säger Ingvar Belkert till TT.

Han avser tala med mannen inom de närmaste dagarna.

''De flesta försiktiga''

Liknande uppgifter om andra personer har under de senaste tio åren undersökts vid färre än fem tillfällen, uppger Belkert. Inte vid något tillfälle har några oegentligheter kunnat bevisas, och verket har vidarebefordrat informationen till Säpo.

- Det är klart att sådant här inte förbättrar förtroendet. Men de flesta asylsökande är nog medvetna om att sådana påståenden förekommer och är försiktiga med vad de säger.

TT: Försiktiga med vad de säger till Migrationsverkets personal?

-Vad de säger till alla, säger Ingvar Belkert.

Simone Söderhjelm, Christina Bodin/TT

ARTIKELN HANDLAR OM