Sparkade vårdare fick jobben tillbaka

Tingsrätten: det var en engångshändelse

NYHETER

De två vårdbiträden i Gislaved som avskedades sedan de med grova ord kränkt en 93-årig kvinna på ett äldreboende, vann en total seger i tingsrätten i Värnamo på torsdagen.

Avskedandena ogiltigförklarades, de får 100 000 kronor var i skadestånd och dessutom retroaktiv lön.

– En stor skam. Nu är det fritt fram att göra vad som helst inom åldringsvården, säger till TT Valter Lööf, kvinnans son som med en gömd bandspelare snärjde de två vårdbiträdena.

I januari 2002 spelade han in sin mammas och de två biträdenas röster på Hemgården i Gislaved.

På bandet hördes en röst svära och skrika, bland annat: ''Krångla inte nu, då smäller jag dig på fingrarna/.../sära på benen, det har du väl gjort förr''.

Valter Lööf gjorde en polisanmälan men förundersökningen lades ned av en chefsåklagare i Jönköping, ett beslut som riksåklagaren senare valde att inte ändra.

Brott kunde inte styrkas.

Tvingades flytta från orten

De två kvinnorna, en 54-årig undersköterska, med 13 års tjänst i kommunen, och ett 60-årigt vårdbiträde, som varit anställd i kommunen i 30 år, for illa av uppmärksamheten.

– Hon har lidit fruktansvärt sedan det här hände och tvingades flytta till en ny ort, säger 54-åringens advokat, Magnus Möller till TT.

– Nu har rättvisan segrat.

Domen i det civilrättsliga målet i Värnamo tingsrätt på torsdagen var en i alla stycken total seger för de två kvinnorna.

Avskedandena var inte giltiga, kommunen tvingas betala yrkade 100 000 kronor vardera i skadestånd och full lön till dem båda, retroaktivt från 9 april 2002.

– Det finns bara förlorare i ett sådant här fall och de största är vårdtagarna i äldreomsorgen.

– Inte bara i Gislaved utan i hela landet, säger socialnämndens ordförande i Gislaved, Bengt Petersson (c) och antyder att domen ska överklagas till arbetsdomstolen (AD).

Valter Lööfs mor somnade in några månader efter bandavslöjandena.

Med domen rivs hans känslor upp igen:

– Jag var lättad när avskedandena kom. Då visste jag att dom inte var kvar och kunde göra något mer, säger Valter Lööf till TT.

Engångskaraktär

Tingsrätten tycker att de två har yttrat sig på ett olämpligt sätt men utgår ifrån att det inträffade har varit av engångskaraktär och att det delvis kan ha sin grund i det ansträngande arbetet.

Det kan uppstå situationer, skriver tingsrätten, som leder till att vårdpersonal upplever stress och för en kort stund tappar tålamodet, brusar upp och ger uttryck för sina känslor.

– Det här legitimerar ett ju dylikt bemötande, säger Bengt Petersson till TT.

– Om inte en arbetsgivare har möjlighet att vidta åtgärder när man ställs inför sådana här fakta, så skapar det otrygghet både bland vårdtagare och anhöriga.

Kommunals ordförande Ylva Thörn anser att tingsrätten har förstått arbetsgivarens ansvar:

''Följden av domen måste bli att arbetsgivarna ser till att de anställda har en bra arbetsmiljö och förutsättningar att göra ett gott arbete'', skriver hon i ett pressmeddelande.

Tidigare artiklar

Göran Sjögren/TT

ARTIKELN HANDLAR OM