Åtalet mot Michael Jackson inlämnat

Misstänks för nio fall av övergrepp mot barn

NYHETER

På torsdagen lämnade åklagaren in sin stämningsansökan mot popstjärnan Michael Jackson.

Men alla detaljer har mörklagts i den version media får tillgång till.

Jackson är misstänkt för flera fall av sexövergrepp mot barn.

Klockan ett lokal tid, lämnade distriktsåklagaren Tom Sneddon in sin stämningsansökan mot Michael Jackson. Proceduren kablades ut i direktsändning världen över.

Tom Sneddon gjorde direkt efter inlämnandet klart för de församlade journalisterna i Santa Barbara att han inte tänkte lämna några detaljer om åtalspunkterna eller ge några uppgifter om de utsatta barnen.

– Ställer ni frågor om det går jag helt enkelt härifrån, sa han. Åtalspunkterna talar för sig själva.

Sexövergrepp och drogning

Stämningsansökan innehåller nio åtalspunkter, enligt Tom Sneddon. Sju av punkterna rör sexövergrepp eller sexuellt ofredande av barn. Två handlar om att Jackson drogat barn för att begå brott.

Den grövsta åtalspunkten kan leda till ett fängelsestraff på åtta år om Jackson fälls. Sky News hävdar att om Michael Jackson fälls på alla punkter kan han dömas till fängelse i upp till 24 år. Alla brotten begicks i februari och mars i år och offret har förmodligen varit den cancersjuke 13-åring som hälsat på hemma hos Jackson och som medierna tidigare rapporterat om.

Michael Jackson själv var inte med när stämningsansökan lämnades in. Enligt Sky News var han hemma på Neverlands och planerade en fest för vänner och familj.

Jackson får resa till England

Rättegången mot Jackson har skjutits en vecka på framtiden eftersom stjärnan ska resa till Storbritannien. Rättegången kommer att hållas den 16 januari.

Jackson fick tillbaka sitt beslagtagna pass eftersom resan var planerad i förväg.

– Men han får bara resa till Storbritannien och passet får han bara ha mellan den 22 december och den femte januari, sa Sneddon.

Journalisterna frågade också om Jacksons barn, om han kommer att fråntas vårdnaden. Enligt Sneddon pågår en annan utredning kring det.

– De två fallen sköts av olika avdelningar på grund av intressekonflikten. Vi har försökt att bygga en vägg mellan de två utredningarna, sa Sneddon.

Malin Ekmark

ARTIKELN HANDLAR OM