Ge kaffeälskaren en kick

Här är maskinerna som fixar godaste fikat

NYHETER

Var elfte svensk äger redan en espressomaskin och det lär vara betydligt fler efter julafton.

Men tänk efter innan du investerar i en klapp, annars kanske den nya leksaken hamnar i garderoben tillsammans med bakmaskinen.

Foto: anders deros
kaffeklok Baristan Matts Johansson ger nybörjartips åt den som vill skaffa sig en espressomaskin – eller ge bort en i julklapp.

Det är nämligen lite mer än storleken på kaffemängden som skiljer från en vanlig bryggare. Espressomaskinen kräver rätta handgrepp och pyssel innan den fräser ur sig gott fika. Å andra sidan kan den bli början på en ny underbar hobby.

Matts Johansson, ägare och barista på Caffé Espresso i Göteborg, ger sina bästa nybörjartips:

Hur hittar jag en bra maskin?

– Det är en djungel nuförtiden. Men man kan kolla på handtaget med behållaren där man lägger kaffet. Aluminium och lättmetall går bort. Kaffet kyls av för fort och blir inte bra. Det ska vara gediget gjutgods. Köp inte om den här delen av maskinen verkar ranglig.

Är dyrt bra?

– Det finns bra maskiner som inte är jättedyra men för under 2 000 kronor är det nog svårt att hitta något som du blir nöjd med. Se till att du får en demonstration av maskinen och kolla att det finns reservdelar.

Behöver man något mer?

– En kvarn är lika viktigt som själva maskinen. Espresso kräver färskt kaffe. Det betyder en investering på 1 500–2 000 kronor till – och ytterligare en maskin att lära sig. Men då börjar det bli magiskt? Man kan också rosta sitt eget kaffe fast då måste man ha toleranta grannar och komma ihåg att stänga av brandlarmet.

Finns det inga genvägar?

– En del maskiner tar något som kallas pods. Det är ungefär som tepåsar fast med espressokaffe. Då behöver man inte mala kaffe. Tror du att den som ska få maskinen bara är måttligt intresserad så köp en mockabryggare i stället. Den ger gott kaffe utan att man behöver anstränga sig.

Bli bäst på kaffe – snabbkurs i espressokunskap

Kaffe latte, cappuccino, macchiato. Espresso har blivit kultur i Sverige. Och en egen glänsande maskin hemma i köket blir allt vanligare. Här är ett urval maskiner i olika prislägen, perfekta att ge bort i julklapp. Och så lite praktiska tips till nybörjaren, att skicka med i paketet.

Jon Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM