Arnold: Kalifornien finansiellt katastrofområde

NYHETER

SAN FRANCISCO

Kaliforniens guvernör Arnold Schwarzenegger förklarade på torsdagen delstaten vara ett finansiellt katastrofområde. På så vis utlöste Schwarzenegger maktbefogenheter som möjliggör för honom att kringgå statens lagstiftande församling.

Han lovade samtidigt att vika 150 miljoner dollar från ännu ej specificerade delar av budgeten för att hålla kassaflödet till kommunerna flytande. Det kommer att räcka för att hålla den mest grundläggande kommunala servicen, såsom polisen och brandkåren, i gång.

Arnold Schwarzeneggers beslut kom bara timmar efter det att kreditvärderingsinstitutet Fitch Ratings på Wall Street sänkt Kaliforniens kreditbetyg till en nivå strax över skräpnivån.

Kalifornien brottas med ett gigantiskt budgetunderskott, beräknat till över 30 miljarder dollar för budgetåret 2003-2004.

Krisåtgärden kommer endast en vecka efter det att Arnold Schwarzenegger nått en politisk framgång och lyckats snickra ihop en budgetöverenskommelse med demokraterna i delstatens senat.

Trots detta var det just statens lagstiftare som Schwarzenegger skyllde på.

- Jag valdes av befolkningen i denna delstat för att leda och eftersom den lagstiftande ledningen vägrar att agera har jag tvingats agera utan den, sade han.

Arnold Schwarzenegger valdes till guvernör med bred marginal i början av oktober då den sittande guvernören, demokraten Gray Davis, petades bort av väljarna i en misstroendeomröstning. Davis fick enligt många bära hundhuvudet för Kaliforniens gigantiska budgetunderskott.

En av Schwarzeneggers första åtgärder när han för fem veckor sedan tillträdde som guvernör var att stoppa en föreslagen 300-procentig skattehöjning på bilar. Det ökade budgetunderskottet för det innevarande budgetåret med 3,7 miljarder dollar och skapade ett hål i nästa års budget på ungefär fyra miljarder dollar.

TT-AFP