Libyen villigt att skrota massförstörelsevapen

NYHETER

TRIPOLI/LONDON

Libyska forskare var nära att lyckas framställa landets första kärnvapen. Sedan beslutade sig ledaren Muammar Gaddafi för att skrota alla massförstörelsevapen.

-Detta beslut av överste Gaddafi är historiskt och modigt och jag applåderar det. Det kommer att göra regionen och världen till en säkrare plats, sade den brittiska premiärministern Tony Blair i ett tv-sänt tal på fredagskvällen.

Enligt brittiska regeringskällor hade Libyen nästan lyckats ta fram sitt första kärnvapen, rapporterade Reuters. En brittiskt expertgrupp på plats i Libyen hade sett kärnteknik under uppbyggnad på minst tio ställen, bland annat en anläggning för anrikning av uran. Gruppen hade också sett ''avsevärda mängder kemiska stridsmedel''.

Libyen välkommet in

Libyen tog beslutet efter förhandlingar med Storbritannien och USA, uppger det libyska utrikesdepartementet.

-Som ett resultat har Libyen förklarat att landet har för avsikt att skrota sina massförstörelsevapen, sade Blair och tillade att Libyen nu har gjort sig förtjänt av komma med i den internationella gemenskapen igen.

I USA talade president GeorgeW Bush om samma sak. I ett tal sade han att Libyen nu kunde förvänta förbättrade relationer med USA - och alla de fördelar det för med sig.

Bush påpekade samtidigt att USA och Storbritannien skulle se till att Libyen verkligen kommer att leva upp till sina löften.

-Eftersom Libyen har en brokig historia, kommer USA och Storbritannien att vara vaksamma för att se till att dess regering lever upp till sina åtaganden, sade han samtidigt som han betonade att det inte finns anledning att tro att det skulle bli så.

Samarbete med Nordkorea

Enligt amerikanska regeringskällor hade Libyen också erkänt att landet samarbetat med Nordkorea för att ta fram så kallade scudrobotar, som är kapabla att bära massförstörelsevapen.

Brittiska och amerikanska experter har förhandlat med Libyen i nio månader efter en uppgörelse som satte punkt för FN:s sanktioner mot Tripoli. Sanktionerna infördes efter sprängningen av ett amerikanskt passagerarflygplan över skotska Lockerbie 1988 då 270 människor miste livet.

-Libyen kom till oss i mars efter de framgångsrika förhandlingarna om Lockerbie för att ta reda på om landet kunde lösa frågan om massförstörelsevapen på ett liknande sätt, sade Blair som också sade Libyen skulle begränsa räckvidden på sina robotar till 30 mil.

Han tillade att Libyen omgående tänker följa konventionen om kemiska stridsmedel och få till stånd en kontrolluppgörelse med Internationella atomenergiorganet IAEA.

Enligt flera FN-källor hade IAEA sedan en tid misstänkt att Libyen var nära att utveckla kärnvapen.

TT-Reuters

ARTIKELN HANDLAR OM