Har du fått några skamliga förslag, Alf Svensson?

Ja, det har jag fått. Jag var ju ungkarl under ganska lång tid.

Badpojken som sände svallvågor Alf Svensson i en roddbåt 1973. "Jag fick en del intressanta brev och kontakter", säger Svensson.Jag är fortfarande nykterist. Men jag har kommit fram till att det väl är rimligt att jag dricker ett glas vin av och till.
NYHETER

Alf Svensson tar emot på sitt arbetsrum i riksdagen.

Bord överbelamrade med papper och promemorier.

Rader av små presenter och prydnadssaker som han inte kommer ihåg när och var han fick.

Det är kanske inte så konstigt.

Han har ju suttit som partiledare i 31 år.

Det är svenskt rekord, åtta år längre än Tage Erlander.

Men nästa år är det slut.

Foto: LARS ROSENGREN
FRUKTAR INTE ÅLDERNS HÖST - Jag har på sistone fått väldigt många tack för att jag gett den äldre generationen ett ansikte, säger Alf Svensson som vid 65 års ålder har beslutat sig för att avgå som partiledare.

Hur var det nu? Hur mycket var det ditt eget beslut att avgå? Och hur mycket intern press var du utsatt för inom partiet?

- Det var helt mitt eget beslut. Familjen fanns ju med förstås. Man ska komma ihåg att jag alltid försökt vara öppen i detta. Varför gick du inte efter valet 2002, kan man säga. Men då visste jag att vi framför oss hade en EMU-valrörelse. Och det valet, det kunde man begripa, skulle inte varit den bästa start för en ny partiledare.

Hur kunde du hamna så i otakt med kd:s väljare i EMU-folkomröstningen?

- Jaaaa... jag tror inte det var mot partiet eller mig personligen man röstade. Väldigt många röster mot medlemskapet var nog egentligen röster för att vänta och se.

Vad ångrar du mest av allt under din politiska karriär?

- Jag är ju så funtad att jag aldrig gått omkring och gruvat mig över snön som föll ifjol eller spilld mjölk. Jag vet att jag kunnat göra bättre insatser under valrörelser. 2002 års val hade blivit bättre för oss om vi inte hade hållit på att vänta in och vänta in de övriga borgerliga partierna när det gällde familjepolitiken. Där sprack ju borgerligheten.

Du fick aldrig bli statsminister?

- Det har inte varit något som fått mig att sitta kvar som partiledare. Man ska komma ihåg att jag jobbat i öknen under väldigt många år.

Men när ni fick 12 procent i valet -98, föresvävade det dig då aldrig att du kunde bli statsminister?

- Jo, helt rätt är det så. Jag hade till och med hos mig grupper från andra partier som ville lansera mig som statsminister, borgerliga partier. Men jag sa: "Det går inte. Vi kan inte ha den trätan inom borgerligheten. Ska jag lanseras som statsminister måste det vara av era partiers ledningar."

Du var absolutist en gång i tiden. Vad hände?

- Jag är fortfarande nykterist. Men jag har kommit fram till att det väl är rimligt att jag dricker ett glas vin av och till. Det har bara blivit så.

Du gick självmant ur riksdagens nykterhetsgrupp. Men någon har sagt mig att du blev utsparkad ur nykterhetsrörelsens Blå band. Stämmer det?

- Nej. Det är helt fel. Jag har aldrig blivit utsparkad ur någon förening.

Du talar med Gud varje dag. Klagar du mycket?

- Kanske för mycket (skratt). Tala med Gud kan man göra vare sig man tror på honom eller inte. Jag gillar väldigt mycket ett stycke i Dag Hammarskjölds Vägmärken: "Gud dör inte den dag vi inte längre tror på en person vid gudom. Men vi dör den dag då vårt förnuft och vår tilltro inte längre upplyses av källor bortom allt förnuft."

- Jag menar att vi behöver mentalt rensa oss. När jag stänger dörren om mig vill jag säga till Gud och mig själv: Jag har säkert gjort många fel, men jag har ärligt gjort så gott jag kunnat.

Varför är din hustru Sonja så fantastisk?

- Hon bara är det. Sonja betyder oerhört mycket för mig. Jag har blivit ombedd från väldigt många håll att ställa upp i EU-parlamentet. Men jag är så beroende av Sonja och vi älskar varandra. Då blir mina slutår i politiken ett väldigt resande. Så det är egentligen Sonjas fel, sagt med en viss humor, att jag inte ställer upp.

Det blir också mer tid över för barnbarnen?

- Vi har inga barnbarn än.

Några på gång?

- Det vet jag inte (skratt). Men vi har barn. Det finns ingenting som jag längtar så mycket efter som när de ska komma hem. Ibland så tror jag att jag är påfrestande för dem eftersom de inte bor i Gränna. Det är obetalbart hur roligt det är när de kommer.

När fan blir gammal så blir han religiös. Men vad blir du?

- Haha, jag fortsätter att vara det. Jag tror att människan är obotligt religiös. Vi i Sverige har dåligt civilkurage. Om man inte tror att det finns något utanför våra sinnen, då tycker jag att man är mentalt väldigt korkad.

Oj, nu trampar du alla ateister på tårna?

- Ateister är oftast agnostiker. Men skrapar man bara lite på ytan där, så märker man väldigt, väldigt ofta att... ja, det finns väl nånting, nån kraft.

Tror du att du drabbas av abstinensbesvär när du försvinner från strålkastarljuset?

- Jag skulle inte bli förvånad. Men samtidigt har jag mer och mer och mer insett att vad som är väldigt värdefullt och centralt är vänskap. Vänner. Jag har tre syskon som har barn och barnbarn. Vi har alltid varit väldigt släktkära.

Du har kallats nationskurator. Är det en bra beskrivning?

- Ja, jag tycker själv det är en bra beskrivning. Jag har alltid haft öppet telefonnummer. Så länge som jag varit med har jag vågat tala om existentiella frågor. Och existentiella frågor följer människan som en skugga. Man kan försöka fly sin skugga, men det går inte. Då har jag väl fått ett visst förtroende. Jag finns ju till för medmänniskor. Klubbslag och beslut inom politiken må vara ett. Men medmänniskor går före.

När svor du senast?

- Jag svär över huvud taget inte.

Men helvete? Det står ju till och med i Bibeln.

- Ja, men jag tycker att svenskan är ett så rikt språk att man inte behöver använda ord som av vissa kan uppfattas som en degradering av språket.

I stället för svordomar då?

- Det finns en massa. Man blir rasande. Eller synnerligen ursinnig. Men jag tycker att man ska vara mån om att hitta synonymer också i vredesutbrott.

Tror du att någon någonsin kommer att slå dina 31 år som partiledare?

- Det tror jag inte. Det är ett uppskruvat tempo och det är också så att det kan ligga förnuft i att inte hålla på så länge.

D itt bästa recept mot den åldersfixering som härjar i Sverige?

- Jag tycker att det är något av det sämsta vi har i Sverige, åldersfixeringen. Alltså, uttrycket skulle utrangeras ur språket, att man faller för åldersstrecket. I stället skulle vi försöka ta till oss mentalt att värdera erfarenhet. Jag har på sistone fått väldigt många tack för att jag gett den äldre generationen ett ansikte. Vi måste reagera mot att åldern betraktas som ett sjukdomstillstånd. Det är ett hälsotillstånd att Sverige har så många äldre.

Du gillar att imitera folk. Är inte det lite elakt?

- Inte om man gör det med humor. Det är bara storheter som är värda att imitera.

Hur minns du din tid som biståndsminister i den borgerliga regeringen?

- Mina roligaste år. För mig är det tre väldigt ljusa år.

På en skala från ett till tio, hur högt står varumärket Alf Svensson?

- Vi kan väl säga fem.

Det var blygsamt?

- Vi ska ju vara lagom.

Har det under dessa 31 år funnits tillfällen då du gjort något och sedan tänkt: Aj, detta var inte bra. Det blir skandal om det kommer ut.

- Det har kommit ut. Så det är inte mer med det. Det har ju varit löpsedlar och förstasidor i högt värderade Aftonbladet och Expressen när flyget blev inställt och jag tog taxi. Det skulle bli hundra kronor upp eller ner om jag åkte taxi från Arlanda till Gränna i stället för att ta flyget, som var inställt. Just för att det var taxi så uthärdar folk inte detta. Om jag vetat att det skulle bli sån uppståndelse, så hade jag väl ställt in de två möten jag var på väg till.

D u fick talarpriset för några år sedan, inte minst för ditt begripliga sätt att tala?

- Det trodde jag aldrig. För första gången gick jag ut på Dramatens stora scen ensam och höll tal. Då skrek Jarl Kulle så det ekade: "Det var ett jävla bra tal!" Aldrig har en svordom värmt hjärtat som då.

Ä r titeln på dina memoarer klar?

- Jag vet inte. Jag skrev ju "Här kommer Alf Svensson". Så jag har inte tänkt på det. I och för sig skulle jag väl kunna skriva en bok som var lite mera pikant. Det är ju så det ska vara. Men jag är inte säker på att jag kommer att göra det.

Har du fått skamliga förslag från dina kvinnliga väljare någon gång?

- Ja (skratt), det har jag fått. Jag var ju ungkarl under ganska lång tid. Men nu tar vi nästa fråga.

Så badpojksbilden sände i alla fall ut lite svallvågor?

- Jo, då var jag ju ungkarl dessutom. Så det gav mig en del intressanta brev och kontakter.

Det här är mitt liv...

Så tycker jag om...

Leif Åke Josefsson

ARTIKELN HANDLAR OM