Annika tog priset åt Aftonbladet

NYHETER

Aftonbladet vinner pris igen.

Redigeraren Annika Madejska, 28, har fått Award of Excellence - en av medievärldens finaste utmärkelser.

- Det är mitt första pris, klart jag blir jätteglad.

Foto: VERONICA KARLSSON
Aftonbladets redigerare Annika Madejska har prisats för sitt arbete med reportaget om den dödssjuke Erik Vennberg i Ådalen.

Annika fick priset för den starka redigeringen av reportern Anna Bengtssons och fotografen Jerker Ivarssons reportage om den dödssjuke Erik Vennberg i Ådalen.

Han blev bara två år, sex månader och 25 dagar.

Anna Bengtsson och Jerker Ivarsson följde familjen under de sista tre månaderna av Eriks liv.

Anonyma redigerare

Annikas värdiga redigering av materialet gjorde ett redan mycket starkt och gripande reportage ännu starkare.

- Det här var inte vilket reportage som helst. Det här var ett material som jag levde med, som jag låg i sängen och tänkte på på nätterna.

En tidnings redigerare är oftast helt anonyma för läsarna. Men utan dem skulle alla tidningar se helt annorlunda ut. Redigerarna formger tidningen, komponerar tidningen, väljer bilder tillsammans med fotograferna och redigerar texter tillsammans med reportrarna.

Utmaning locka till läsning

- Det är en utmaning att göra ett bra reportage ännu mera lättillgängligt - att skapa läslust. Jag har världens bästa jobb, säger Annika.

Men det är ett jobb som kan vara oerhört stressigt.

- Mina kollegor här på Aftonbladet är i världsklass. Att göra tidning är ett lagarbete och det känns tryggt att vara omgiven av kollegor som är bland de bästa som finns.

Annika fick sin första kontakt med journalistiken som 14-åring när hon gjorde sin prao på Sydsvenskan. Hon har jobbat på Aftonbladet sedan 2000.

Svante Lidén