Polisen slog till mot vaktbolaget

NYHETER

I onsdags genomfördes en husrannsakan på bevakningsföretaget Falck Securitys huvudkontor i Stockholm.

Utredarna beslagtog dokument som kan bevisa att chefer på företaget mutat sig till ett kontrakt med Stockholms Lokaltrafik (SL).

Foto: HASSE ROSENTHAL
Falcks huvudkontor.

I mer än ett år har polisen granskat samarbetet mellan Falck Security och SL.

Två tidigare toppchefer på Falck har delgivits misstanke om brott i samband med SL:s upphandling av väktartjänster. Även en omskriven chef på SL är misstänkt för brott.

Chefen var ansvarig för SL:s kontakter med vaktbolagen.

Hemlig information

Falck ska enligt misstankarna bland annat ha försett SL-chefen med ett kreditkort. Företaget misstänks också ha köpt hemlig information av SL-chefen.

Aftonbladet kan i dag avslöja att polis och åklagare i onsdags tog det drastiska steget att genomföra en husrannsakan på Falcks huvudkontor.

Husrannsakan mot ett företag av Falcks storlek - med mer än 5 000 anställda och 1,6 miljarder i omsättning - är mycket sällsynt.

Husrannsakan

- Det är riktigt att det gjordes en husrannsakan. Och det handlar om utredningen kring eventuella brott i samband med upphandlingen mellan SL och Falck, bekräftar Ulf Göranzon vid Länskriminalen i Stockholm.

Polisen inriktade sig framför allt på företagets ekonomiavdelning, erfar Aftonbladet. Bokföring och annat material beslagtogs.

Utredarna letade bland annat efter bevis för att Falck betalt resor och hotellnätter åt SL-chefen.

Efter husrannsakan kommer sannolikt fler höga chefer på Falck att dras in i utredningen, uppger en källa med insyn i företaget.

- Vi har gjort en egen utredning som vi överlämnade till polisen i våras. Vi har inget att anmärka på att polisen gör ett grundligt jobb, säger Roland Berndt, Falcks informationschef i Sverige.

Jens Kärrman