Bilbo - döpt efter Sagan om Ringen

Allt fler får namn efter förebilder ur filmerna

NYHETER

Sagan om ringen är inte bara populär på bio och som böcker.

Bilbo, Frodo, Gandalf och de andra ger nu namn till svenska barn.

- Trenden är att föräldrar vill ge barnen så annorlunda namn som möjligt och då passar Tolkien bra, säger namnexperten Anders Malmsten.

Foto: STIG-ÅKE JÖNSSON/MALMÖBILD
Fyraårige Bilbo Spångberg i Lund är döpt efter figuren i Sagan om ringen. Här tillsammans med mamma Jessika Svensson och pappa Carl Spångberg. Pappa Carl tycker att Bilbo är en trevlig karaktär och att sonen blivit en riktig Bilbo.

Treårige Bilbo Spångberg i Lund är inte ensam. Han var visserligen den ende pojke i Sverige som döptes till Bilbo som tilltalsnamn år 2000. Men totalt finns det 46 Bilbo i Sverige.

Trevlig karaktär

- Bilbo föddes två månader för tidigt och vi fick bråttom att hitta ett namn. Och eftersom både jag och min fru läst Tolkiens böcker låg det nära till hands, säger pappa Carl Spångberg.

- Bilbo är också en trevlig karaktär och jag måste säga att vår son blivit en riktig Bilbo.

JRR Tolkiens böcker om Bilbo och Sagan om ringen började synas i den svenska namnlängden på 50-talet.

Det dröjde dock till 70-talet och den Tolkien-boom som då rådde innan det började dyka upp fler som fick namn ur Sagan om ringen.

Nära tretusen Ronja

Och i samband med publiciteten inför den första filmen som hade premiär 2001 tog det fart på nytt. Under 2000 fick ett antal barn namn som Aragorn, Gandalf, Bilbo, Sauron och Torin.

Sedan dess har det fortsatt i takt med att nya filmer kommit.

- Det förekommer då och då att litterära namn hittar in i den vanliga namnlängden. Det riktigt stora exemplet på det är ju Ronja, ett namn som Astrid Lindgren hittade på, säger Anders Malmsten.

2 968 svenska flickor/kvinnor heter i dag Ronja.

Så många har Tolkien-namn

Peter Pettersson