Visst spökar det

Aftonbladet besökte spökslottet Hampton Court Palace

1 av 5
1 En liten glipa i dörren. Någon är på väg ut. Men vem?
NYHETER

LONDON

Det är faktiskt rätt kusligt alltihop.

Här stod spöket som filmades av säkerhetskamerorna i Hampton Court Palace.

Det finns ingen vettig förklaring till fenomenet.

Såvida man inte tror på" ja, spöken.

Aftonbladet talade med vakterna i det hemsökta slottet i går, och om det är så att de har ljugit ihop den här historien så ljuger de fantastiskt bra.

Konstigast hittills

En av dem, Kevin Coates, berättar:

- Jag är misstänksam av naturen och tror inte på spöken. Men jag har jobbat här i snart sju år och har upplevt så mycket märkliga saker att jag varken vet ut eller in längre.

- Det här är det konstigaste hittills. Vi vakter höll på att bli tokiga på den där branddörren som bara flög upp gång på gång, trots att den var låst, och beslöt att kolla internvideon för att se om nån drev med oss.

18 olika kameror

- På en av filmerna ser vi hur dörren bara åker upp. Strax därpå lösgör sig den här figuren ur mörkret i korridoren bakom, går fram, tar tag i handtagen och stänger.

Men kan det inte bara ha varit en utklädd turist?

- Nej. Vi har 18 olika övervakningskameror. Jag har personligen kollat igenom banden från allihop. Den här figuren finns inte med någon annanstans. Ingen kom in i den här avdelningen av slottet, ingen gick ut. Och 1500-talskläderna... vem skulle klä sig så, så varmt som det var?

Vi provade själva att öppna och stänga denna tvådelade branddörr. Det var verkligen ingen lätt match. Att den skulle blåsa upp av sig själv är nog uteslutet.

Men varför dök spökfiguren upp och stängde?

Den kvinnliga vakten Isobel Hale, som jobbat i det gamla slottet i många år, har sin egen teori.

- Kung Henrik VIII bodde här, precis i den här avdelningen. När vi öppnade en ny utställning här i oktober blev det en väldig oreda. Det kan vara så att den gamle kungen har blivit störd av detta och vill demonstrera sitt missnöje.

Isobel är i alla fall inte rädd.

Lavendeldoft

- Jag har fått klappar på huvudet flera gånger... tapp, tapp på mössan. Jag har hört skratt från tomma salar. Och så är det doften av lavendel, den kommer helt plötsligt, som om något osynligt sveper förbi intill dig.

Kusligt var ordet, som sagt.

Peter Wennman