Minst 27 000 utan ström efter snöovädret

Foto: Jeppe Gustafsson / SCANPIX
Det kraftiga snöovädret ställde till problem för elförsörjningen. Här inspekterar Vattenfalls Bengt Holmberg och Krister Johansson en ledningsgata norr om Motala.
NYHETER

GÖTEBORG

Ovädret med hård vind och blötsnö orsakade strömavbrott på många håll i under söndagen. Minst 27000 hushåll var på kvällen utan ström.

Snömängderna slog hårt mot elleverantörerna. Vid 22.30-tiden hade Vattenfall ungefär 22000 strömlösa kunder, främst i Västsverige där 13000 kunder drabbades. Andra strömlösa områden fanns bland annat i Östergötland och Sörmland.

-Vi jobbar på det, men vi vet inte när strömmen kan vara tillbaka. Vädret är besvärligt och det håller på att frysa på, säger Gunilla Johnsson vid Vattenfalls presstjänst.

Även de pressansvariga vid Fortum var osäkra på när hushållen skulle få strömmen åter. Vid 23-tiden hade bolaget 4500 strömlösa kunder i Västra Götalandsregionen, Gävleborgs, Värmlands och Örebro län.

-Vi jobbar på så gott vi kan, men nu har väderläget förvärrats rätt ordentligt i Örebro-trakten och Skaraborg. Där är vi inte säkra på att få tillbaka den i natt, säger Lotta Larsson, informationsdirektör vid Fortum, till TT.

Också Sydkraft hade närmare 1000 hushåll utan el i områdena kring Alvesta, Växjö och Älmhult.

Under dagen hade Vattenfall ett 60-tal linjemontörer sysselsatta med att avhjälpa felen.

– Det flesta felanmälningarna fick vi under morgonen. Under dagen har det inte tillkommit så många, säger Christel Thuresson, informatör vid Vattenfall Eldistribution AB.

Ingen stängning av Ölandsbron

Den planerade stängningen av Ölandsbron under natten mot måndagen och tisdagen blir inte av. Anledningen är att det förväntade ovädret med kraftig blåst riskerar att försvåra underhållsarbetet.

Jan-Olof Bohlin på Vägverket säger till Sveriges Radio Kalmar att de kranar som används inte klarar vindstyrkor på mer än 15 meter i sekunden. Istället får den personal som skulle ha jobbat med brounderhåll vara beredd att arbeta som snöröjare.

För att säsongens underhållsarbete ska bli klart innan semestertrafiken kommer igång kommer bron att stängas av under mellandagarna och i början av nästa år.

TT