Khadaffi avslöjade hundratals al-Qaidamän

USA:s verkliga kap är uppgifter från Libyens hemliga spionnät

NYHETER

Libyen har inte bara beslutat skrota sina massförstörelsevapen.

USA:s verkliga kap är att Khadaffi avslöjat hundratals al-Qaidamän.

Libyens förhandlingsgrupp leddes av en ökänd libysk terrorledare och förhandlingarna skedde på en brittisk herrklubb.

Det var i fredags som Libyens ledare Mohammar Khadaffi lovade att förstöra landets förråd av kemiska vapen och avbryta sitt kärnvapenprogram.

Han hyllades av USA:s president Bush, som lovade att belöna Khadaffis ”goda vilja” och lätta på sanktionerna som stängt Libyen ute från världssamfundet i decennier.

Fruktad underrättelsetjänst

Nu avslöjas det verkliga russinet i kakan.

Den verkliga belöningen efter två års förhandlingar var tillgång till material från en av världens mest fruktade underrättelseorganisationer.

Khadaffi har inte bara lovat att lägga ner utvecklingen av kärnvapen och biovapen.

Han har också lämnat över information om hundratals personer som misstänks tillhöra antingen al-Qaida eller andra extrema islamistiska organisationer, skriver brittiska Observer.

Spioner i hela världen

Libyen har under Khadaffis styre byggt upp ett mycket avancerat nät av underrättelsceller i både Afrika och Mellanöstern.

Många av kontakterna har rötterna ända ner i kampen efter kolonialtiden och kalla kriget mellan öst och väst och grenarna sträcker sig över stora delar av världen.

Under en rad möten som organiserats av brittiska underrättelsetjänsten MI6 har både amerikanska CIA och libyska spionchefer träffats under två års tid.

Chef för den libyska förhandlingsgruppen var Musa Kousa, tidigare en av Storbritanniens svurna fiender.

Utvisades efter mordhot

Kousa var Libyens diplomatiska sändebud i London men förklarades icke önskvärd i landet och utvisades 1980 efter att offentligt ha hotat att mörda politiska motståndare till Khadaffis regim.

- Revolutionskommittén bestämde i går kväll att döda ytterligare två personer i Storbritannien. Jag stödjer det beslutet, sa Kousa till brittiska The Times i juni 1980.

Kousa pekades också ut av franska regeringen som huvudman bakom terrordådet mot ett civilplan över Niger 1989.

Planet sprängdes i luften och 170 människor dog.

Britterna har pekat ut Kousa som huvudman i vapenhandeln mellan Libyen och utländska terrorister, bland annat den irländska terrorstämplade organisationen IRA.

Gjorde upp på herrklubb

Så sent som 1995 pekades Kousa ut som terrorledare av brittiska MI5 i en hemligstämplad rapport. Kousa ansågs vara den som ”stödde, organiserade och ledde terrororganisationer och riktade aktioner av statsterrorism”, skriver Observer och citerar rapporten.

I tisdags filade Kousa i egenskap av förhandlingsledare på de sista detaljerna i uppgörelsen med USA.

Mötet skedde på Travellers Club, en lyxig herrklubb på Pall Mall i London.

Caroline Olsson

ARTIKELN HANDLAR OM