Biltjuv blev ihjälskjuten

22-åring och hans pappa anhållna för mord

NYHETER

En 22-årig man och hans far sköt mannen som stulit deras bil.

Bilfärden fortsatte 600 meter innan tjuven sjönk ihop död.

Gärningsmännen anhölls i går kväll för mord.

Norge har skakats av ytterligare två mord under helgen.

Foto: ERIK HOLAND/SCANPIX
KRASCHADE MOT TRÄD Polisens tekniker i arbete vid den stulna bilen. Föraren hittades ihjälskjuten strax intill.

Dramat som skakar staden Arendal i södra Norge inträffade vid 8-tiden i går morse.

Den 50-årige pappan vaknade av att någon startade deras jeep, en Mitsubishi Pajero, som stod parkerad utanför familjens gård utanför Arendal.

Hagelgevär

Han tog med sig ett hagelgevär ut och ska, enligt vad hans hustru sagt till polisen, försökt tala de två biltjuvarna som satt i bilen till rätta.

Under tumultet kom även den 22-årige sonen ut på gården.

Då körde biltjuvarna rakt in i en annan av familjens bilar och kraschade efter det in i en båt som stod uppställd på tomten.

Körde 600 meter

- Vår far var nära att bli överkörd av tjuvarna. Min bror fick tag i hagelgeväret och sköt en skur mot sidan av bilen, säger den unge mannens bror till den norska tidningen VG.

Föraren sårades dödligt av hagelsvärmen som träffade i bröstkorgen, men lyckades köra 600 meter över en åker innan bilen kraschade mot ett träd.

Han hittades död några meter från bilen.

- Min bror sköt inte för att döda. Han sköt för att försöka hindra tjuvarna från att åka iväg.

Enligt polischef Oystein Krogstad blev polisen uppringd två gånger av pappan.

Först klockan 07.52 då han ville ha hjälp med att stoppa några biltjuvar. Nästa samtal kom klockan 08.13, då han meddelade att en av tjuvarna blivit skjuten.

Pappan och sonen greps odramatiskt. Polisen är ganska säker på att det var sonen som sköt, men båda har anhållits för mord. Ingen av dem är känd av polisen sedan tidigare.

Befolkningen i Arendal har de senaste månaderna terroriserats av ett kriminellt gäng, och enligt 22-åringens storebror är den mördade 30-åringen en känd brottsling som ingår i gänget.

Den andra biltjuven greps senare i går utanför staden och har anhållits för bilstöld.

Klockan fyra i går morse anmäldes en 41-årig kvinna död i ett hus nära Bergen.

En 48-årig manlig bekant greps misstänkt för dådet. Kvinnans sambo ska också ha varit närvarande, men något tänkbart motiv har inte polisen avslöjat.I Tönsberg, söder om Oslo, dog en 27-årig man efter att ha knivstuckits i ett större bråk i och utanför en krog natten till i lördags.

En 29-årig utländsk man som olovligen befinner sig i Norge har erkänt att han var inblandad i bråket, och tros ha hållit i kniven.

Oisín Cantwell