Djindjics mördare inför rätta i dag

Kallas "århundradets rättegång"

NYHETER

Bara ett par timmar innan Serbiens premiärminister Zoran Djindjic skulle träffa Anna Lindh sköts han ihjäl av en prickskytt.

I dag ställs hans mördare inför rätta i vad som redan betecknas som århundradets rättegång.

Foto: REUTERS
SEKUNDERNA EFTER SKOTTET Livvakterna knuffar in den skjutne Zoran Djindjic i bilen utanför regeringsbyggnaden i Belgrad. Det var den 12 mars i år. Ett par veckor senare greps Zvezdan Jovanovic för mordet.

Djindjic sköts ihjäl den 12 mars när han var på väg in i parlamentsbyggnaden.

150 meter därifrån väntade mördaren Zvezdan Jovanovic, 37, med sitt vapen.

Jovanovic studerade sitt offer genom kikarsiktet och tryckte av.

Ett enda skott

Kulan trasade sönder hjärtat och gick ut genom ryggen. Den fortsatte in i ryggen på livvakten och slet sönder magen. Ett skott räckte.

Ett par veckor senare greps Jovanovic. Mordvapnet, ett högeffektivt tyskt prickskyttegevär från Heckler & Koch krävdes upp i en trädgård i en av Belgrads bättre stadsdelar.

- Det var jag som sköt, sa Jovanovic.

Men även om Jovanovic var ensam skytt var han inte ensam om komplotten.

Milorad "Legionären" Lukovic, chef för Milosevics hemliga specialpolis JSO och synnerligen delaktig i den etniska rensningen i Bosnien, Kroatien och Kosovo, utpekades genast som hjärnan bakom mordet.

Konspirationsteori

Över 1 000 misstänkta togs in för förhör. Av dem kommer 36 nu att ställas inför rätta.

Ytterligare åtta har inte kunnat gripas, bland den Milorad Lukovic som tillsammans med de andra som lyckats hålla sig undan kommer att dömas i sin frånvaro.

Spekulationerna kring mordet är livliga. Allt fler tror att minst ytterligare en skytt var inblandad.

Även livvakten hävdar att minst två skott avlossades - från olika håll.

Allt fler jämför spekulationerna med de fnoskiga konspirationsteorier som växte fram efter mordet på John F Kennedy i Dallas för 40 år sedan.

Få tvivlar

Men medan många fortfarande tror att Lee Harvey Oswald var oskyldig, så är det få som tvivlar på Jovanovics skuld. Han hade under många år bevisat vad han gick för under krigen i det forna Jugoslavien.

- Han bör ha varit med överallt där oskyldigt blod har spillts, sa en källa inom säkerhetstjänsten till Aftonbladet samma dag han greps.

Svante Lidén