- Attacken blir större än 2001

USA höjer beredskapen för terrordåd

1 av 2 | Foto: MARCO NILSSON
NEW YORK - STÖRSTA MÅLET Oron ökar för nya terrorattacker i USA. Beredskapsnivån höjdes till "hög" i går. "Rapporter säger att al-Qaida fortsätter att överväga flygplan som vapen", säger säkerhetschefen Tom Ridge.
NYHETER

NEW YORK

Terrorskräcken växer i USA. I går höjdes beredskapsnivån till "hög".

- Vi har information om en nära förestående attack som extremister tror blir lika stor, eller större, än den vi upplevde 2001, säger Tom Ridge.

Tom Ridge, chef för departementet för nationens säkerhet, är mycket bekymrad.

Flygplan igen

Han säger att myndigheterna inte har snappat upp lika mycket kommunikation i terrorkretsar sedan strax före det stora terrorattentatet 2001.

- Indikationerna, inklusive al-Qaidas önskan att utföra attacker mot vårt land, är kanske högre nu är vid något tillfälle sedan 11 september.

- Rapporter säger att al-Qaida fortsätter att överväga flygplan som vapen.

Man har dock inga uppgifter om var eller när attackerna skulle äga rum.

- Men New York och Washington har varit, och är, utan tvekan alltid de mest högprofilerade målen i det här landet.

Höjningen till orange hotnivå - den näst högsta på en femgradig skala - innebär extra kostnader på miljontals dollar eftersom polis, militär och annan säkerhetspersonal måste extrainkallas.

För miljontals amerikaner som reser kring jul och nyår kommer det att innebära långa köer och ökade restider på grund av hårda säkerhetskontroller.

Förra gången nivån höjdes till "hög" var i maj efter självmordsbombningar i Saudiarabien och Marocko. Då varade den i tio dagar. De två lägsta nivåerna, grönt och blått, och den högsta, röd, har inte använts sedan systemet infördes i början av 2002.

Letar luckor

- De (al-Qaida) undersöker konstant olika procedurer, både i USA och utomlands, för att finna luckor i vår säkerhet som kan exploateras, säger Ridge.

- Din regering kommer att vara beredd 24 timmar om dagen, sju dagar i veckan, för att stoppa terrorism under helgerna och bortom dem, säger Ridge.

Den ökade beredskapen kom också tre dagar efter att Usama bin Ladins närmsta man Ayman al-Zawahiri kom med förnyade hot på ett ljudband:

- Vi fortsätter att jaga amerikaner och deras allierade överallt, även i deras hemland.

Fredrik Virtanen

ARTIKELN HANDLAR OM