Lilljulafton - svartaste trafikdagen

Trettio har dött på vägarna i julolyckor sedan 1990

NYHETER

I morgon är det den farligaste dagen i hela jultrafiken.

Dagen före julafton dödas och skadas fler än någon annan dag i helgen.

Anledningen är att bilisterna ofta är stressade och kör för fort för att hinna fram till julfirandet.

Foto: BJÖRN ANDERSSON/PRESSENS BILDGrafik: PATRIK LINDVALL
69 skadades 2002 Dagen före julafton är en farlig trafikdag. Förra året dog en och 69 skadades. Bland annat i en olycka vid Kallebacksmotet. En blev fastklämd i bilen och fick skäras loss.

Årets jultrafik har redan drabbats av en rad svåra olyckor med flera dödade och skadade.

Åtta döda

Minst åtta personer har fått sätta livet till på julvägarna.

Vid samma tidpunkt i fjol hade endast tre stycken fått sätta livet till. Totalt dog 28 personer i jul- och nyårstrafiken 2002/2003.

Med tanke på den svarta inledningen, riskerar siffran bli betydligt högre i år. Polisen och SMHI varnar för fortsatta trafiksvårigheter med snö, blåst, halka och temperatur kring noll. Värsta tänkbara förutsättningar för en trygg julfärd.

Många kör sent

Den 23 december är av hävd en mycket trafikintensiv dag med hundratusentals familjer på väg till julfirande hos släkt och vänner. Många jobbar och kommer inte iväg förrän det har hunnit bli mörkt. Det är upplagt för en stressig resa.

En forcerad förare är det farligaste som finns i trafiken: han kör för fort, han håller inte avstånd, han gör dumdristiga omkörningar och han upptäcker inte när det blir halt.

Förbered dig

- Det viktigaste är att man förbereder sig för resan och tar god tid på sig, använder bilbältet, håller hastigheten och är nykter, säger Thomas Andersson, presssekreterare på Vägverket.

- Dessutom bör man tänka på att bilen kan bete sig annorlunda och vara mer svårmanövrerad där den är fullastad.

Det stora problemet med jultrafiken är att en massa människor under en väldigt kort tid kör till platser som ligger långt borta och som de inte åker till så ofta.

Det innebär att de är obekanta med vägar och väderförhållanden.

Is och snö

För en bilist från södra Sverige är det en stor omställning att komma till norrländska vägar med is och snö.

Sedan 1990 har trettio människor dödats i trafikolyckor just den här dagen, dagen före julafton. Det visar statistik från Vägverket, endast 28 december är lika olycksdrabbad. Sjunde och tredje januari, liksom 27 december, är andra dagar som genom åren krävt många dödsoffer.

Sven-Anders Eriksson