En av fem stjäl sin julgran

Granstöld kan ge fängelse

NYHETER

Var femte läsare hämtar sin egen gran i skogen eller hos julgransförsäljaren.

Utan att betala för den, alltså.

För den som åker fast kan räden i granskogen sluta med fängelse.

Med endast två dagar kvar till julafton och väntande julklappsutdelning, glöggrusiga grötrim och Kalle Anka-tjatter vid granen svarade läsarna på frågan: Hur skaffar du din julgran?

Mer än 56000 läsare hade strax före klockan 22 svarat.

Och även om drygt en tredjedel, 35 procent, av läsarna uppger att de köper sin gran, så svarar sammanlagt en femtedel, drygt 20 procent, att de hugger ner den olovligen eller stjäl den på annat sätt.

Till markägarnas stora förtret:

– Man ser ju lite spår ibland när det snöat, spår efter en bil och någon som släpat en gran fram till bilen, säger Torbjörn Carlsson, förvaltare på Stora Enso skog i Strömsberg.

Det framtida värdet på en gran i den storlek som vanligen stjäls ligger mellan 500 och 1000 kronor. Och Torbjörn Carlsson är inte förvånad över resultatet från Dagens fråga:

– Jag tror att folk i stan köper sig gran och folk på landet norpar den någonstans. Det finns ju någon sorts bevämlighetsfaktor, man åker väl inte alltför långt för att komma över en gran, säger han.

Men det handlar naturligtvis inte bara om träd som olovligen fälls på annans mark och högtidligen fraktas till stugvärmen.

Fängelse för stöld

Även rena stölder ur granförsäljarnas stora lager runt om i städerna är vanliga. Så rapporterar exempelvis Dagens Nyheter på måndagsmorgonen om en granförsäljare i Stockholmsförorten Bagarmossen som drabbats av omfattande stölder de senaste nätterna.

- Det är det här jävla samhällets fel, man kan inte lita på folk längre, säger den småländske granförsäljaren Bo Nilsson till DN.

Den grantjuv som åker fast kan räkna med att dömas för snatteri eller stöld, och straffas med böter eller fängelse.

Värdet på granen varierar från någon hundralapp för en avbarrad stackare från granvärldens B-liga, till dryga tusenlappen för en tremeters Kungsgran.

Riktigt stora bamsingar för utomhusbruk kostar upp till 3 000 kronor.

Snatterigränsen går vid 800 kronor.

Men även om värdet på det egenhändigt nedhuggna trädet inte överskrider gränsen så kan den som åker fast under en räd i granskogen dömas till fängelse. Detta eftersom gärningen med stor sannolikhet var planerad och således inte ett impulsivt snatteri.

Plasten går framåt

Men det finns hopp för markägarna – och nya hot mot granförsäljarna.

Ty allt fler svenskar har upptäckt glädjen med en barrfri och PVC-doftande jul.

Aftonbladet.se:s stora julgransenkät visar nämligen att även om den riktiga granen fortfarande är vanligast (42 procent) så firar 34 procent av läsarna julen med en plastgran.

Och hela 23 procent av läsarna uppger att de inte har någon gran överhuvudtaget.

Fredrik Rundkvist