Stora trafikproblem efter snöstormen

Många hushåll ännu utan el i Mellansverige

NYHETER

Lilla julafton blir kall och klar i hela landet och vindarna avtar, uppger SMHI. På julafton får hela landet varmare. Varning för blask i söder.

- Om prognosen håller ser det stabilt ut för tågen i julhelgen, säger Tomas Andersson, gruppchef på Banverket Trafik, till TT.

Måndagen präglades annars av många strömavbrott. Yrande snö och hård blåst orsakade stora problem i mellersta Sverige på morgonen.

Toppar från tunga granar hade på flera håll fallit ned över ledningarna, och igensnöade vägar gjorde det svårt för reparatörerna att ta sig fram.

Vid 22-tiden saknade fortfarande knappt 20000 av Vattenfalls kunder el. Värst drabbat var Norrtäljetrakten och öarna i Roslagen norr om Stockholm. I västra Sverige saknade under 1000 hushåll ström. Vattenfall räknade med att kunna åtgärda felen under tisdagen.

Som mest under dagen hade Vattenfall 76000 hushåll utan el, inklusive 23000 i Sundbyberg som drabbades av ett avbrott under en morgontimme.

Sydkraft rapporterade inga större problem på grund av vädret. Inte heller Fortums kunder hörde till de värre utsatta. Runt 80 kunder i Västra Götaland, Värmland och Örebro saknade fortfarande el vid 22-tiden.

Värsta vädret

Morgonens strömstopp i Sundbyberg drabbade även Banverket och därmed tågtrafiken. I Mälardalen, Uppland och Södermanland fick tågresenärer vänta länge eller förgäves. Minst 15 tåg ställdes in helt och ett stort antal försenades på upp till en och en halv timme.

På kvällen uppgav Tomas Andersson på Banverket att läget var på väg att normaliseras:

- Det har varit sämsta tänkbara väderläge för tågtrafik med stark vind och drivsnö. Speciellt växlarna är känsliga och man måste manuellt knacka is och skotta snö.

Banverket räknar med att tågen ska gå 23-24 december utan större problem än begränsade förseningar.

På Arlanda flygplats utanför Stockholm gjorde morgonens oväder att endast en av två banor snöröjdes och användes för landande och lyftande plan. Detta innebar förseningar på upp till en timme. Vid tiotiden öppnades den andra banan och flygen gick normalt.

Avåkningar

I Stockholm, Södermanland, Östergötland, Gävle, Västmanland och i Örebro inträffade oräkneliga dikeskörningar och mindre kollisioner, men inga allvarliga olyckor, enligt polisen.

På E18 i Västmanland stod ett tag en långtradare på tvären över vägbanan i höjd med Köping och på riksväg 50 mellan Ödeshög och Vadstena blev det stopp i trafiken sedan sju lastbilar åkt av vägen.

Även färjetrafiken på Östersjön påverkades, genom att exempelvis avgångar till och från Åland ställdes in.

Vindar med stormstyrka tvingade omkring 300 passagerare att spendera natten till måndagen ombord på färjan Stena Jutlandica, på väg från Göteborg till Fredrikshamn i Danmark.

I Skåne försenades utdelningen av 80000 brev på grund av ovädret.

TT