Utrikesminister anfölls med skor

Ahmed Maher från Egypten attackerad i moské i Jerusalem

Foto: AMMAR AWAS/ REUTERS
Egyptens utrikesminister Ahmed Maher bärs ut till ambulans efter attacken.
NYHETER

Egyptens utrikesminister Ahmed Maher attackerades i eftermiddag i moskén i Jerusalem.

Demonstranter skrek, slog efter och kastade skor på honom.

– Jag kommer att kvävas, jag kommer att kvävas, sa ministern när han fördes bort av livvakterna.

Foto: REUTERS
Ahmed Maher är just nu på besök i Jerusalem.

Den egyptiske utrikesministern Ahmed Maher är just nu på besök i Jerusalem för möten med den israeliska ledningen. Planen är att diskutera ett återupptagande av fredssamtalen.

I eftermiddag stod ett besök i al-Aqsamoskén i Jerusalems gamla stad. Han och hans livvakter släpptes ensamma in i moskén, enligt israelisk polis för att undvika att provocera.

Attackerades av muslimska demonstranter

Bråket kom ändå. Vittnen uppger för nyhetsbyrån AP att muslimska demonstranter attackerade utrikesministern. De skrek till en början åt honom och försökte därefter attackera honom fysiskt.

Israeliska livvakter ringade in Ahmed Maher – som var på väg att falla till marken – och försökte föra honom ut från området. I samband med detta hörde vittnen utrikesministern säga:

– Jag kommer att kvävas, jag kommer att kvävas.

Plockade upp besökarnas skor

Den israeliska polisen uppger att flera av demonstranterna plockade upp de skor som moskébesökarna lämnat vid dörren – och började kasta dem på ministern. Ahmed Maher fördes in i en ambulans och fick behandling för andnöd.

Räddningsarbetare uppger för AFP att utrikesministern var vid medvetande hela tiden. Efter en halvtimme kunde han föras till sjukhus oskadd.

Moskén är – efter klippmoskén – Jerusalems andra helgedom för muslimer. Ahmed Maher lämnade platsen via den utgång som ligger rakt ovanför den judiska klagomuren.

Mattias Lundell