Peppar och salt till drottning som har allt

Silvia gratulerades inför 60-årsdagen

Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX
Statsminister Göran Person och talman Björn von Sydow uppvaktade drottning Silvia på Slottet den 22:a december 2003. Riksdagens present var en salt-, peppar- och muskotströare i silver. Presenten verkade roa både drottningen och kung Carl Gustaf.
NYHETER

Vad ger man en drottning som har allt? undrade Närkes landshövding Gerd Hagman retoriskt när hon och barnbarnet Klara uppvaktade drottning Silvia inför 60-årsdagen.

Svaret på det - om man tillhör landets regering - är: En silverdosa med slevar för salt, peppar och ytterligare en valfri krydda.

Brasan sprakade i den öppna spisen i Blå salongen på Stockholms slott. Karl XIV Johan blickade från sin ram ner på sina sentida efterföljare. Riksmarskalk och ceremonimästare paraderade i full ornat och fotograferna snubblade på varandra och på sina kameraväskor.

Salongens julgran, klädd i guld från hjässa till fot, glittrade ikapp med drottning Silvia när hon dan före dan, med benäget stöd från maken Carl Gustaf, tog emot födelsedagsgratulationer från valda delar av regering och riksdag, näringsliv och organisationer.

Gömd present

Först ut var förstås statsminister Göran Persson och talmannen Björn von Sydow, som bugade och log och sade många vackra ord till drottningen - för dagen med utslagna lockar och iförd en spetsmönstrad sidendräkt i beige och mörkbrunt.

Presenten hade man för säkerhets skull gömt under en bordduk, och när denna veks åt sidan hittade drottningen en dosa med tre små slevar; ett silversmide utfört av Kristianstadskonstnären Ingemar Grönroos.

Dosan var identisk med den som kungen fått vid en tidigare födelsedag, vilken föranledde drottningen att utbrista:

- Oh, så trevligt, nu har vi salt och peppar ihop också.

Champagne och snittar

Viss diskussion utbröt sedan om vad det tredje lilla sleven skulle användas till.

Senap, trodde drottningen. Men överhovmästarinnan Alice Trolle-Wachtmeister kom till undsättning. Muskot var hennes förslag och så fick det bli.

När så statsminister och talman lämnat Blå salongen för att inmundiga snittar, glögg och champagne som dukats upp i bredvidliggande Drabantsalen, strömmade resten av gratulanterna till.

Det var ryska ambassadören Nikolay Sadchikov, som företrädde diplomatkåren, ständige sekreteraren Horace Engdahl (stod för dagens elegantaste fällknivsbugning) som representant för Svenska Akademien, Sören Gyll och Ebba Lindsöö från Svenskt näringsliv, professor Jan Lindström från Kungliga Vetenskapsakademien, stadsträdgårdsmästare Ole Andersson på Sofiero, Peter Wallenberg, (både den äldre och den yngre), musikanterna Monica och Carl-Axel Dominique och många fler därtill.

Projektbidrag

Vad fick då drottning Silvia?

Jo, från landets landshövdingar, i form av Gerd Hagman, kom bidrag till Silviahemmet, och de flesta andra hade förstås tänkt i samma banor och gav bidrag till organisationer och projekt som drottningen värnar om.

Strax efter klockan sexton lämnade de sista uppvaktarna slottet. Kungaparet kunde återvända till hemmet i Drottningholm, dock inte för att lacka paket och skriva julklappsrim utan fastmer för att byta om och hasta vidare.

På kvällens program stod nämligen en festföreställning på Operan: Pär Isbergs version av Tjajkovskijs balett Nötknäpparen, baserad på Elsa Beskows bilderbok Petters och Lottas jul.

Här kan man gratulera drottningen

Fakta/ födelsedagsstipendier

Lotta Welinder/TT