Trissvinnare måste skatta för 25-årsvinst

Länsrätten godkände skattemyndighetens krav på 50000 i förmögenhetsskatt

NYHETER

SUNDSVALL

En Sundsvallsbo som skrapat fram en Trissvinst på 15000 kronor i månaden under 25 år ska betala förmögenhetsskatt på vinsten, enligt en dom i länsrätten på måndagen.

- Domen kommer säkert att överklagas, och vi kommer att bistå honom ända upp i regeringsrätten om det behövs, säger Claes Tellman, informationschef vid Svenska Spel, till TT.

Till att börja med kommer Sundsvallsbon sannolikt att överklaga domen till kammarrätten, rapporterar TV4 Mitt.

Mannen skrapade fram sin månadsvinst för omkring två år sedan. För drygt ett år sedan krävde skattemyndigheterna honom på 50000 kronor i förmögenhetsskatt på vinsten. Sundsvallsbon överklagade till länsrätten i Härnösand, som alltså gick på skattemyndigheternas linje.

Ingen inkomstskatt

Personer som skrapar fram 25-årsvinster behöver inte betala inkomstskatt på pengarna. Men det har aldrig prövats om 25-årsvinnare ska betala förmögenhetsskatt på vinsten.

Sundsvallsbon anser att det är fel att han ska behöva betala skatt på pengar som han ännu inte fått. Men skattemyndigheten menar att vinsten ska betraktas som en fordran på hela beloppet hos Svenska Spel, och som sådan kan den förmögenhetsbeskattas.

Omkring 300 personer har hittills skrapat fram 25-årsvinster.

- Skattemyndigheternas sätt att resonera är absurt. Med samma sätt att resonera skulle ju varje svensk behöva skatta i förväg för den pension man kan räkna ut i förväg, säger Claes Tellman.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM