Jordbävning i Kalifornien

Höghus svajade i Los Angeles och San Francisco – vissa hus rasade samman

Foto: AP
Räddningstjänsten gräver fram begravda bilar som stod parkerade framför en tvåvåningsbyggnad i Paso Robles som störtat samman.
NYHETER

LOS ANGELES

Höghus i både San Francisco och Los Angeles svajade på måndagsmorgonen lokal tid när en jordbävning uppmätt till 6,5 på Richterskalan drabbade USA:s västkust.

En del hus rasade samman, men skadorna beräknades ha blivit måttliga.

Foto: AP
En affär i Paso Robles i Kalifornien har störtat samman och en anhörig till mannen i förgrunden befarades vara instängd. Jordbävningen drabbade olika vindistrikt värst.

Epicentrum i det kraftigaste skalvet i området på åratal låg en dryg mil från San Simeon i Kalifornien.

- Hela staden skakade och byggnaden rasade, det var fruktansvärt, sade Brandy Wilson i Paso Robles, där minst en människa dog när ett tvåvåningshus rasade ihop.

- De säger att det fortfarande finns människor fångna inunder.

Dödssiffran i husraset i Paso Robles steg sent på kvällen svensk tid till tre, meddelade myndigheterna.

Sex mil från epicentrum

Paso Robles ligger cirka sex mil från jordskalvets epicentrum.

Det var det enda bekräftade dödsoffret - uppgifter om skador kom långsamt och var svåra att bekräfta, eftersom elförsörjningen och telefonlinjerna brutits på en del håll.

- Om du lägger en sådan här jordbävning under Los Angeles får du tiotals miljarder dollar i skador. Lägg den här ute i ett relativt avlägset läge och som tur är blir det inte så många omedelbara konsekvenser, sammanfattade geofysikern Ross Stein.

TT-AFP

ARTIKELN HANDLAR OM