Minst två dog i jordbävningen

"Bilarna krossades som små leksaker"

1 av 2 | Foto: AP
STAD I RUINER Räddningsarbetare kämpar för att få undan bråten från bilar som krossats av ett tvåvåningshus i staden Raso Robles i Kalifornien. Skalvet i går mätte 6,5 på Richterskalan.
NYHETER

LOS ANGELES

I går kväll svensk tid var människorna i Paso Robles i centrala Kalifornien mitt uppe i julstöket.

I dag ligger flera byggnader i staden i ruiner.

En jordbävning som uppmätte 6,5 på Richterskalan krävde minst två dödsoffer.

– Mitt tak mer eller mindre vräktes ner på gatan och landade på bilar med personer i. Bilarna krossades som små leksaker. Det är inget kvar, sa Nick Sherwin, 61, som jobbar i affären Pan Jewelers i Paso Robles – en stad med cirka 25 000 invånare.

”Som en explosion”

Jordbävningen 16 minuter över elva på förmiddagen lokal tid fick skyskrapor i San Francisco drygt 30 mil längre norrut att skaka. Också här i Los Angeles kändes skalvet. Marken gungade som en båt i guppig sjö.

Epicentret beräknas till en plats cirka tre mil öster om Paso Robles och en mil från San Simeon – inte långt från tidningsmagnaten William Randolph Hearsts slott.

Slottet, som i dag är museum, evakuerades efter skalvet men inga skador rapporterades.

Värst drabbades Paso Robles.

– Det var riktigt ryckigt. Andra skalv som jag upplevt har liksom rullat, men det här var som en explosion, sa revisorn Madelyn Stemper.

Jordbävningen är den kraftigaste i Kalifornien på fyra år. 1999 drabbades Joshua Tree utanför Palm Springs av ett skalv som uppmätte 7,1 på Richterskalan. Den jordbävningen krävde inga dödsoffer.

Två dödsfall rapporteras efter gårdagens skalv. En person uppges vara saknad.

Räddningspersonal i Paso Robles sökte i morse igenom ruiner från stadens historiska klocktorn.

Skalvet skakade också kärnkraftsverket Diablo Canyon.

– Det verkar fungera normalt. Men vi kommer att göra en grundlig kontroll, sa talespersonen John Nelson och konstaterade att cirka 10 000 hushåll och affärsfastigheter nu står utan ström.

Okänd förkastning

Skalvet inträffade i en tidigare okänd förkastningsspricka som går parallellt med San Andreas-sprickan.

– Det var rena turen att det inträffade i ett glesbefolkat område. Hade epicentret legat under Los Angeles hade skador för tiotals miljarder dollar uppstått, sa geofysikern Ross Stein.

Magnus Sundholm