Holländsk specialpolis sköts med svensk polispistol

NYHETER

En svensk polispistol användes för att skjuta ned en holländsk polisman.

Ingen vet hur den kom till Holland.

Inget vet heller varifrån den saknas.

Foto: urban andersson
dramat i holland Den holländske specialpolisen sköts med det gamla svenska tjänstevapnet, WQalther (nederst) vid skottdramat i Groningen.

När ett Arristatie-team, en speciell insatsstyrka ur den holländska polisen, skulle slå till mot en illegal marijuanaplantage i närheten av staden Groningen i norra Holland i november i fjol öppnade narkotikaodlarna eld. En av poliserna ur specialstyrkan sköts i benet. Knarkodlarna kunde till slut övermannas och greps av polisen.

Tillhörde svensk polis

Efter gripandet kunde den holländska polisen konstatera att vapnet som hade använts för att skjuta polismannen var en pistol av modellen Walther PP - Police Pistol. På pistolen stod ingraverat att den tillhör den svenska polisen.

Polisen i Groningen tog via Interpol kontakt med polisen i Sverige.

Den 29 november i fjol fick polisens nationella sambandskontor i Stockholm en formell förfrågan per brev.

Sökte i register

Holländarna ville ha information om vapnet som använts i Groningen och undrade hur det kunnat hamna i Holland.

- Vi gjorde så kallade slagningar i alla tänkbara register. Men vi kunde inte hitta någon dokumentation om vapnet. Vi kunde inte göra annat än att meddela polisen i Holland att vi inte kunde svara på deras fråga, säger kommissarie Pim Martinsson vid polisens nationella sambandskontor.

Serienumret stämmer

Varför polisen inte hittat någon information om vapnet kan ingen i dag säga, trots att den, enligt uppgifter till Aftonbladet, har ett serienummer som stämmer med dem som den svenska polisen haft.

Dåliga vapen förstördes

Vapnet hör heller inte till de Waltherpistoler som såldes som begagnade i samband med att den svenska polisen bytte tjänstevapen till den tyska Sig Sauer P 225.

Då byttes 17 000 pistoler ut. De som var i sämst skick förstördes. De som var användbara såldes begagnade. Men alla dessa ska ha sålts till personer med vapenlicens och ska gå att spåra även i dag.

Ska lämnas tillbaka

En del av Waltherpistolerna behölls för att användas av äldre poliser som inte skulle behöva byta vapen innan de gick i pension. Dessa vapen ska sedan successivt lämnas tillbaka för att säljas eller förstöras.

Peter Pettersson

ARTIKELN HANDLAR OM