Snöovädret en skänk från ovan

Alla är inte ledsna över väderkaoset

1 av 2 | Foto: ULF HÖJER
Ekonomiskt kommer snön som en gåva för Hans Gestrin, åkeriägare, som nu kan röja vägarna från snö.
NYHETER

Snöovädret ställer till med kaos över hela landet.

Men alla är inte ledsna.

- Nu kan man åka pulka och leka i snön, säger André Karlsson, 11, i Östersund.

Bilar som åker av vägen, tusentals strömlösa hushåll och kraftiga förseningar i trafiken. Snöfallet och kylan orsakar stora problem.

- Helgens oväder kostade oss någonstans mellan 25 och 30 miljoner kronor, säger Jan Erik Reyier, avdelningschef på Vägverket i Borlänge.

Men mitt i eländet finns de som drar en lättnadens suck. Bland annat åkerierna som plogar åt Vägverket.

Väldigt tacksam

- Det har kommit nästan tre decimeter och det är mer än vad vi haft på flera år. Jag är väldigt tacksam, säger Hans Gestrin, åkeriägare i Enköping.

Ekonomiskt sett kommer snökaoset som en gåva. Den milda vintern har tvingat Hans Gestrin att gå hemma och vänta. Men nu går plogbilarna dygnet runt.

- Det är roligare att jobba nu också, det känns meningsfullt när det kommer riktigt mycket snö, säger han.

Skidsugna lockas

I Romme har det fallit nästan en decimeter. Tillräckligt för att locka upp skidsugna under julhelgen.

- Det märks direkt att intresset för att åka skidor ökar när det blir vinterlandskap. Telefonerna går varma här, säger Bo Funcke, vd Romme Alpin.

I mellandagarna, efter julstöket, väntas många helgfirare.

- Snön gör att vi får 50 procent fler besökare. Hade det inte kommit snö nu hade vi förlorat ungefär fem miljoner kronor. Julhelgen är viktig för oss.

På grund av det milda vädret öppnade Romme Alpin sin backe ovanligt sent i år.

- Snön är en jättebra julklapp. Personalen har upprymt gått och tittat på termometrarna varje dag och kollat om det blivit vitt. Det kalla, snöiga vädret gillar vi, säger Bo Funcke.

På Banverket och Vägverket är tusentals personer förberedda på snökaos.

- Vi har i runda tal 3 500 snöplogar, lastare och andra fordon tillgängliga som ska se till att snön försvinner från vägarna, säger Jan Erik Reyier på Vägverket, som ansvarar för säkerheten på 98 000 kilometer av Sveriges vägar.

Snökaoset drabbade även järnvägen. Närmare fyrahundra personer på Banverket ska till en kostnad av drygt 100 miljoner kronor se till att tågtrafiken flyter smärtfritt.

Mer än välkommet

Men för familjen Karlsson i Östersund är det vita lekunderlaget mer än välkommet. Pierre, 12, André, 11, Renée, 9, springer glatt upp och ner för pulkabacken.

- Jag har längtat efter snön. Då kan man leka, bygga snögrottor, snögubbar och snölyktor. Och så kan man åka pulka och skidor, säger André Karlsson.

Zendry Svärdkrona