De strålar mest i riket

Julehuset i Mockfjärd blev en turistmagnet

Foto: MIKAEL FORSLUND
släcktgården tände till Projektet började med några ljusslingor för fem år sedan men har vuxit rejält. Nu har Bengt Busk och Janina Låås skapelse röstats fram till årets julehus.
NYHETER

MOCKFJÄRD

Njut av Årets julehus!

Trolskt som tomtens magiska boning – mitt i Mockfjärd.

Janina Låås och Bengt Busks skapelse tog en strålande seger i Aftonbladets tävling.

– Oj, jag hoppades och hoppades, men vågade inte ta ut något i förskott, jublar Janina, ljusdekoratör ända in i hjärteroten.

– Ja alltså, jag är så himla barnslig och bara älskar att pyssla och fixa inför julen.

Janina berättar med passion i rösten om sitt julehusprojekt. Den gamla släktgården mitt i Mockfjärd i Dalarna har de senaste fem åren varje 1 december förvandlats till ett fantasifullt tomtelandskap.

– Bengt och jag började lite försiktigt med några julgransslingor och sedan har det vuxit och vuxit. Min vision är att hitta tillbaka till den där känslan av pirr i magen som man hade som barn.

Det verkar som om Janina har lyckats. Gården har blivit in turistattraktion. Med sina 24 000 ljuspunkter, renarna på taket, julkrubban på gamla dyngstacken, tomtarna i släden vid vedboden, de blå ”istapparna” runt husen och den höga polkagriskäppen.

– Ja, till och med bussar på genomfart bromsar in här utanför, alla tycks känna till vårt hus och det är väldigt roligt. Man blir liksom ännu mera sporrad.

Tradition

Janina som är sågverksarbetare har gott handlag med allt praktiskt. Men behöver hon assistans kommer särbon Bengt mer än gärna.

– Vi har blivit riktiga experter på elslingor, snickerier och dekorationer. Så häromdagen sa mina 19-åriga tvillingflickor Caroline och Sofie:

– Mamma,när ni är borta hur ska vi klara allt det här då?

Ska nog greja sig. En lysande grund tradition är ju lagd.

Grattis Janina och Bengt.

Och en riktigt god jul! Också till alla andra som skickade in sina vackra hus.

Ebba von Essen