Silvia firade med hemlig efterfest

I dag fyller drottningen 60 år

Foto: peter kjellerås
Hela familjen kom för att fira drottning Silvias 60-årsdag på Operakällaren i natt. Kronprinsessan Victoria i en rökfärgad sidenklänning, prinsessan Madeleine i vintervitt, Silvia i orange och med blomster, kungen och prins Carl Philip i smoking.
NYHETER

Drottning Silvia firade i natt med ett hemligt 60-årsparty.

Hela släkten och de närmsta vännerna slöt upp för att gratulera på Operakällaren i Stockholm.

I morse skålade fortfarande gästerna för drottningen i champagne.

I dag fyller drottning Silvia 60 år. I morse gratulerades hon av familjen som väckte henne med sång och frukost på sängen – en djupt rotad födelsedagstradition inom kungafamiljen.

Men redan i går kväll firades hon med en stor välgörenhetsgala på Operan där Tjajkovskijs ”Nötknäpparen” framfördes för en rad celebra gäster. Hela kungafamiljen fanns på plats och bland gratulanterna fanns bland andra statminister Göran Persson och hans fru Anitra Steen. De fick mingla med drottningen och Stockholmssocieten och smaka tryffelhjärtan och champagne.

Efter baletten, vid ettiden i natt, var det dags för den helt privata festen. Då bjöd drottningen in släkten och alla sina närmsta vänner till ett stort midnattsparty i Rotundan på Operakällaren.

Kungen skålade

Hemlighetsmakeriet kring festligheterna var stort. Kungafamiljen eskorterades till restaurangen genom Operans korridorer samtidigt som de övriga gästerna fick traska runt huset i den tiogradiga kylan.

Drottningen, klädd i en vacker orange klänning, hälsade gratulanterna välkomna innan det var dags för vickning.

Kungen var på gott humör och utbringade också en skål för sin hustru.

Vid halvtvåtiden i natt var partyt i full gång. Bland gästerna fanns både drottning Silvias bröder och prinsessorna Christina och Margareta med familjer. I vimlet syntes även flera av kungaparets gamla kompisar som Noppe Lewenhaupt, Grynet Molvig, Anders Wall, Agneta Kreuger samt Fredrik Gottlieb med hustrun Carola.

Inga presenter

Drottningen fick inga presenter under kvällen, utan vännerna kunde i stället skänka pengar till stiftelsen Silviahemmet, som stöder forskning kring demens.

Flera av gästerna fortsatte senare natten ner till Café Opera där de snart begav sig ut på dansgolvet.

Då hade drottning Silvia redan lämnat Stockholms city för sängen i slottet på Drottningholm.

Så firas Silvia i dag

Daniel Nyhlén