Föräldrar fick fängelse för kränkning av dotter

17-årig flicka hoppade från tredje våningen efter trakasserier

NYHETER

Föräldrarna kallade sin 17-åriga dotter för hora och sa till henne att ta sitt liv.

Till slut hoppade hon från sitt fönster på tredje våningen.

I dag dömdes den nu rullstolsburna flickans föräldrar till två och ett halvt års fängelse var.

Föräldrarnas terror pågick i två år. Den 17-åriga flickan hånades och plågades systematiskt.

Hon kallades för dum, ful, kortväxt och uppmanades att ta sitt liv. När misshandeln övergick i fysiska övergrepp slogs hon med en sopkvast tills den gick sönder, fick fjärrkontrollen kastad på sig och örfilades blodig.

Till slut hoppade hon i desperation ut genom ett vädringfönster, nio meter över marken.

– Det var inget jag planerat att göra, det bara hände, sa flickan under rättegången.

I samband med räddningsinsatsen väcktes polisens misstankar.

Hedersrelaterat brott

Falu tingsrätt slår i tisdagens dom fast att de två föräldrarna tillsammans och i samråd utsatt sin dotter för grov fridskränkning. Motivet lämnas delvis öppet, men tingsrätten konstaterar att det finns tecken på att det handlar om hedersrelaterad brottslighet från de kosovoalbanska föräldrarnas sida.

Syftet med kränkningarna var, enligt tingsrätten, att tvinga flickan att rätta sig efter föräldrarnas regler. Samtidigt har inget av deras andra barn utsatts för liknande behandling och rätten beskriver behandlingen som ”total mobbning”. I stället döms hennes storasyster till dagsböter för att ha misshandlat flickan.

Förlamad i underkroppen

Under de två senaste åren fick 17-åringen om och om igen höra att hon var en hora och att hon sminkade sig och klädde sig som en sådan. Föräldrarna nekade till en början till detta, men svängde under rättegången och erkände delar av trakasserierna.

Bevisningen vilar också på läkares bedömning, vittnesmål från skolsköterska och 17-åringens väninna. Tyngst väger dock 17-åringens egna ord – och rätten bedömer henne som en stark, modig och mycket trovärdig person.

I dag har hon en lång väg tillbaka. Hon är förlamad i underkroppen och det är osäkert om hon någonsin kommer att kunna gå. Samtidigt förklarade hon under rättegången att hon trivs på sjukhuset.

– Jag känner mig trygg. Ingen kan slå mig där, sa hon.

Flickan tilldöms skadestånd på 200 000 kronor.

Mattias Lundell