Dödades av krokodil under simtur

Kamraterna såg 22-åringen dö i djurets käftar

NYHETER

De två 19-åringarna såg Brett Mann, 22, dö i krokodilens käft.

Ashely McGough och Shaun Blowers försökte rädda sin vän – men tvingades söka skydd i ett träd.

Där satt de hela natten medan den fyra meter långa krokodilen kravlade nedanför.

Foto: AP
Brett Mann, 22, blev offer för en krokodil.

Myndigheterna i Australien jagar nu den fyra meter långa saltvattenskrokodilen. Den slog till i Norra territoriet och hittills finns inga spår efter varken krokodilen eller dess offer.

I dag berättade de två överlevande sin historia. De tre kamraterna var ute med sina fyrhjuliga motorcyklar, men stannade för att bada.

Den äldste av de tre – Brett Mann – rycktes med av strömmen. När hans två 19-åriga kamrater hoppade efter för att dra upp honom gjorde en av dem upptäckten.

– Jag passerade krokodilen. Jag såg den inte. Ashley skrek "krokodil, krokodil". Vi simmade till närmsta träd och klättrade upp, säger Shaun Blowers till BBC.

– Vi tittade oss omkring efter Brett, men hörde ingenting. Vi hörde inte ett skrik, inte ett plask – ingenting.

Men snart såg de sin vän.

– Två minuter senare tog krokodilen Brett till ytan. Det var som om den visade honom för oss och sedan simmade han i väg, säger Shaun Blowers.

Det blev början på en mardrömsnatt för de två vännerna. Timme efter timme satt de i trädet. I beckmörkret hade de krokodilen under sig.

– Han bevakade trädet. Han hängde kvar vid oss hela natten och största delen av morgonen, säger Shaun Blowers till BBC.

Polisen menar att de två 19-åringarna hade tur som överlevde. De hittades dock och räddningspersonal kunde vinscha upp dem i en helikopter.

Mattias Lundell