Jubilaren trotsade kylan – på låda

Drottning Silvia, 60, hyllades i dag på Slottets borggård

1 av 4 | Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX
Drottning Silvia och kung Carl Gustaf framför kronprinsessan Victoria, prinsessan Madeleine och prins Carl Philip. Drottning Silvia hyllades av folket vid en ceremoni på Slottets borggård i Stockholm på sin 60-årsdag.
NYHETER

Solen strålade. Himlen var klarblå. Kvicksilvret visade på minus sex och kronprinsessan Victoria fick skutta upp och ner för att hålla sig varm i de tunna finskorna.

Men dagens jubilars leende satt som det skulle. Drottning Silvia blev inte ens röd om nästippen när decembervinden valsade runt på inre borggården.

Se det var en födelsedags- uppvaktning som inte gick av för hackor.

Trots att det var dan före dan och trots att kylan bet genom både stövelsulor och dunjackor, så hade drygt 300 drottningtrogna tagit sig till Stockholms slott för att säga grattis till drottning Silvia på hennes sextioårsdag.

I den grandiost guldornamenterade Spegelsalen var gratulationsböcker utlagda och allra morgontidigast var tre ambassadörer.

Honduras först ut

Redan strax efter klockan tio på morgonen hade Syriens, Honduras och Danmarks sändebud skrivit in sina födelsdagshälsningar.

Inte långt därefter kom farmor Gunilla Neumüller med Emilie, sju år, och Jacob, fem år, för att framföra en hälsning till drottningen.

En fantastisk kvinna och en fantastisk representant för Sverige, tyckte Gunilla Neumüller, som därför ville att barnbarnen skulle få en chans att se drottningen i levande livet.

Men Madeleine Nummela, åtta år, från Finland avslöjade blygt att hon var mer intresserad av att titta på sin namne prinsessan Madeleine "för hon är så söt".

- Tycker du inte drottningen är vacker då? undrade svenskfödda mamma Ulla, men då bekände dottern att hon faktiskt inte visste riktigt hur Silvia såg ut.

Frusna kungatår

Strax efter klockan tolv var så dags för födelsedagsbarnet att framträda på Stockholms slotts inre borggård egen hög person - bokstavligt talat.

Drottningen och maken Carl-Gustaf fick ställa sig på en lådliknande tingest, troligen inte för att synas bättre, utan fastmer för att inte frysa alltför mycket om fötterna under den dryga halvtimme som uppvaktningen tog.

Prinsessorna Viktoria och Madeleine som valt att trippa ut i snön på tunna stilettklackar och utan handskar blev däremot utan låda. Så efter en stund verkade det ut som om de helst av allt skulle vilja ta en åkarbrasa för att hålla kylan stången.

Salut blev det förstås, vad annars, och sedan spelade arméns trumkår, enligt förståsigpåarna även kallad "spelande drilltroppen". 25 taktfasta och rödkindade ynglingar genomförde ett figurativt program, som innehöll mycket rekorderligt marscherande och musikstycken som "Saint Louis Blues" och förstås "Land, du välsignade".

"Ja må hon leva"

- Härligt, tyckte militärmusikaliskt bevandrade Idar Aasen, som tillsammans med fru Kristina mött upp på slottet "därför att vi faktiskt har en hel del gemensamt med kungen och drottningen".

Idar Aasen är nämligen född samma år som kung Carl-Gustaf och paret gifte sig samma år som kungaparet.

- Dessutom har Silvia en fantastisk utstrålning. Bättre drottning kan knappast tänkas.

Avslutningsvis fick drottningen givetvis ta emot ett antal blombuketter (dessförinnan noga genomsökta att Säpo), det blev ett fyrfaldigt leve, några entusiaster försökte ta upp ett "Happy birthday to you", andra skrek "grattis, Silvia".

Och så småningom, innan det var dags för kungafamiljen att inta sin privata lunch, lyckade åskådarskaran ena sig om ett unisont "Ja må hon leva".

Så, snipp snapp snut, var dagens saga slut.

Lotta Welinder/TT