Galna ko-sjukan kan ha nått USA

Jordbruksdepartementet bekräftar minst ett misstänkt fall

NYHETER

WASHINGTON

Ett misstänkt fall av galna ko-sjukan har upptäckts i USA-delstaten Washington.

Om fallet bekräftas är det det första i USA, och kan skaka nötköttsmarknaden över hela världen.

  Jordbruksminister Ann Veneman sade på en presskonferens i huvudstaden Washington att vävnad från kon har skickats med militärflyg till Storbritannien för vidare provtagning. Det slutgiltiga beskedet väntas dröja tre-fem dagar.

”Inte terror-relaterat”

  - Jag vill understryka att baserat på den information som finns är denna händelse inte terror-relaterad, sade Veneman natten till julafton svensk tid.

  Britterna är experter på galna ko-sjukan, eller BSE, efter de stora utbrotten i Europa under 90-talet. Människor som äter smittat kött tros kunna drabbas av en variant av Creutzfeldt-Jacobs sjukdom, en dödlig hjärnsjukdom, och utbrotten i Europa antas ha lett till 130 människors död.

  Köttbörsen i Chicago förberedde sig på stora prisnedgångar.

”Konsumenterna drar ned konsumtionen”

  - Det här är stort. Konsumenterna drar ned på konsumtionen. Det sätts embargo på kött från drabbade länder, av säkerhetsskäl, sade analytikern Joe Kropf.

  Aktier för snabbmatskedjor som McDonalds drabbades omedelbart i tisdagens efterbörshandel i USA.

  När det i våras hittades ett fall i Kanada skrev den brittiska tidskriften New Scientist att ett BSE-utbrott i USA skulle kunna innebära "ett jättelikt ekonomiskt slag mot den stora, 400 miljarder dollar (nästan 3 000 miljarder kronor) om året, nordamerikanska köttindustrin".

Importeras inte till Sverige

  Kanadafallet fick många länder att omedelbart stoppa köttimporten därifrån. Sverige vidtog dock inga åtgärder, eftersom det inte direktimporteras kanadensiskt kött hit.

  Alberta-kon i Kanada var det första inhemska fallet i Nordamerika - Kanada hade ett fall 1993, men det var ett importerat djur från Storbritannien.

  Galna ko-sjukan, eller BSE, är en relativt ny farsot. Den upptäcktes i Storbritannien för första gången 1986.

TT-Reuters