Svenska julturister svårt sjuka

100 utslagna av dirarré på thailändskt hotell

NYHETER

Ett hundratal svenskar på julsemester i Thailand är utslagna av magsjuka.

– Nästan alla ligger på sina rum, säger Marie Carlsson, 38, en av de drabbade.

Foto: PRIVAT
HELA FAMILJEN SJUK Marie Carlsson väntade sig en julsemester i solen tillsammans med sin sambo och två barn. I stället blev hela familjen magsjuk och har knappt kunnat lämna hotellrummet.

Hon och hennes sambo åkte förra måndagen med sina två barn till Thailand för att fira jul. Efter att ha tittat länge i katalogerna fastnade de för Vings nybyggda hotell Surin Beach Resort i Phuket. Något de ångrar bittert i dag. Några dagar efter ankomsten drabbades de och barnen av kraftig diarré.

Ligger däckade

– Vi har mått riktigt dåligt och knappt lämnat rummet. Det är extra jobbigt också eftersom barnen är så små. 1,5 och 2,5 år gamla.

Marie och hennes familj är inte de enda som drabbats av magsjukan. Närmare hundra andra gäster, nästan alla svenskar, ligger också däckade.

– Det har ju varit ganska tomt vid poolen om man säger så. De flesta ligger på sina rum.

Stor irritation

Irritationen har varit stor bland de svenska gästerna eftersom de inte upplevt att de fått vare sig information eller hjälp från personalen.

– De flesta som jobbar här verkar unga och oerfarna. Jag har frågat flera gånger om de har någon teori om varför vi är sjuka, men de säger bara att de inte vet.

En möjlig anledning skulle kunna vara vattnet. Den thailändske läkare som behandlat de sjuka turisterna berättade för Marie att han beordrat hotellpersonalen att börja klorera vattnet.

– När vi satte på vattnet i dag på morgonen märkte vi att det luktade klor, så det verkar som om de gjort som läkaren sa. Vi har naturligtvis inte druckit av vattnet, men det kan ha använts till matlagning i restaurangen till exempel.

Magsjuka vanligt

Enligt Vings marknadschef Joakim Eriksson har prover tagits på Surin Beach.

– Men vi har inte kunnat identifiera någon smittkälla på hotellet.

I stället tror han att gästerna blivit smittade från en restaurang eller liknande i närområdet.

– Vi har fått meddelande om att det ska vara ovanligt mycket magsjuka inte bara på resorten utan i Phuket generellt.

– Vår lokala läkare och personalen intervjuar nu gästerna för att ta reda på var de varit och vad de ätit, säger Joakim Eriksson.

Anna Lindström, Susanne Nylén